Fråga: Vad ska man ta för att bygga muskler?

Vad ska man ta för att bygga muskler?

De enda lagliga alternativen på marknaden som visat viss effekt rent kliniskt för att hjälpa till med muskelbyggnad är Proteinpulver (ofta vassleprotein), Kreatin och till viss del Koffein.

Proteinpulvret har sin funktion i att du enklare kommer upp i ditt dagliga proteinbehov.

Kreatin har visat sig göra att du får ut lite större repsmängd för samma viktmotstånd på gymmet, vilket leder till att du bygger mer muskler.

Koffein har visat sig förbättra energinivån på gymmet som gör att du orkar mer, så även om det inte finns en direkt effekt kan man föreställa sig att man har en bättre kvalitet på sina pass ifall man får i sig rätt dos koffein. Dock behöver den här dosen vara upp mot 400 mg inför träningspasset, och du måste ta koffein i cykler för att kroppen inte ska utveckla resistens.

Äter du normal mängd föda och får i dig åtminstone 1.6g protein per kilo kroppsvikt, är ingen av de här tre tillskotten särskilt betydande för muskelutveckling. Att träna kvalitativt och progressivt tillsammans med bra återhämtning och sömn kommer alltid vara det viktigaste för att bygga muskler.

Fler frågor och svar om att bygga muskler:

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.

Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.