Fråga: Vad ska man ta för att bygga muskler?

Vad ska man ta för att bygga muskler?

De enda lagliga alternativen på marknaden som visat viss effekt rent kliniskt för att hjälpa till med muskelbyggnad är Proteinpulver (ofta vassleprotein), Kreatin och till viss del Koffein.

Proteinpulvret har sin funktion i att du enklare kommer upp i ditt dagliga proteinbehov.

Kreatin har visat sig göra att du får ut lite större repsmängd för samma viktmotstånd på gymmet, vilket leder till att du bygger mer muskler.

Koffein har visat sig förbättra energinivån på gymmet som gör att du orkar mer, så även om det inte finns en direkt effekt kan man föreställa sig att man har en bättre kvalitet på sina pass ifall man får i sig rätt dos koffein. Dock behöver den här dosen vara upp mot 400 mg inför träningspasset, och du måste ta koffein i cykler för att kroppen inte ska utveckla resistens.

Äter du normal mängd föda och får i dig åtminstone 1.6g protein per kilo kroppsvikt, är ingen av de här tre tillskotten särskilt betydande för muskelutveckling. Att träna kvalitativt och progressivt tillsammans med bra återhämtning och sömn kommer alltid vara det viktigaste för att bygga muskler.

Fler frågor och svar om att bygga muskler: