Bästa Vassleproteinpulvret 2023

Vassleprotein är en av de mest populära och effektiva proteintillskotten på marknaden. Det är en snabbt upptagbart protein som utvinns från mjölk och innehåller alla nio essentiella aminosyror som kroppen behöver för att bygga och reparera muskler. Vassleprotein används ofta av idrottare, träningsentusiaster och individer som vill öka sitt proteinintag för att stödja muskeluppbyggnad, återhämtning och övergripande hälsa.

I denna artikel kommer vi att recensera de bästa vassleproteinerna på marknaden, jämföra vassleprotein mot andra proteintyper och ge en komplett köpguide för att hjälpa dig välja rätt produkt för dina behov.

Olika typer av proteinpulver

Vassleprotein är endast ett av många tillgängliga proteinpulver på marknaden. Det finns även andra populära proteinkällor, såsom kaseinprotein, sojaprotein, ärtprotein, risprotein och hampaprotein. Varje proteinkälla har sina unika egenskaper och fördelar, vilket gör dem mer lämpade för olika individer och situationer.

Kaseinprotein

Kaseinprotein är ett mjölkprotein som absorberas långsamt av kroppen. Detta långsammare upptag gör det fördelaktigt för att stödja muskeluppbyggnad under längre tid, särskilt under natten eller mellan måltider. Kaseinprotein är en bra proteinkälla för dem som vill ha en kontinuerlig tillförsel av aminosyror till sina muskler.

Växtbaserade proteinkällor

För dem som är laktosintoleranta, allergiska mot mjölkprotein eller följer en vegetarisk eller vegansk kost, finns det flera växtbaserade proteinkällor att välja mellan.

 1. Sojaprotein: Sojaprotein är ett komplett protein som innehåller alla nio essentiella aminosyror. Det är också rikt på BCAA, vilket är viktigt för muskeluppbyggnad och återhämtning.
 2. Ärtprotein: Ärtprotein är en annan bra proteinkälla för vegetarianer och veganer. Det är hypoallergent och har en hög koncentration av aminosyran arginin, som spelar en viktig roll i muskelmetabolism.
 3. Risprotein: Risprotein är ett växtbaserat protein som är lätt att smälta och absorbera. Det är hypoallergent och fritt från de vanligaste allergenerna, vilket gör det till en utmärkt proteinkälla för dem med känsliga magar eller allergier.
 4. Hampaprotein: Hampaprotein är en komplett proteinkälla som innehåller alla nio essentiella aminosyror, samt en bra balans mellan omega-3 och omega-6 fettsyror. Hampaprotein är även känt för att vara lätt att smälta och är fritt från de vanligaste allergenerna.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Mest prisvärda

Swedish Supplements Whey Protein

Bästa budgetval

Star Nutrition Whey-80 Vassleprotein

Core Whey Protein

5,0/5,0

Så här ser Core Whey Protein ut i förpackningen.

Core Whey Protein är ett högkvalitativt vassleproteinpulver som innehåller en optimal blandning av vassleproteinkoncentrat och vassleproteinisolat. Detta proteinpulver är känt för sin goda smak och smidiga konsistens, vilket gör det lätt att blanda med vatten eller mjölk. Med en imponerande aminosyraprofil och låga halter av fett och kolhydrater är Core Whey Protein ett utmärkt val för dem som söker en ren proteinkälla för att stödja muskeluppbyggnad och återhämtning.

Plus:

 • Hög kvalitet och ren ingredienslista
 • God smak och smidig konsistens
 • Optimal blandning av vassleproteinkoncentrat och vassleproteinisolat

Värt att fundera över:

 • Kan vara dyrare än andra alternativ på marknaden
 • Inte lämplig för de med laktosintolerans

Star Nutrition Whey-80 Vassleprotein

4,0/5,0

Så här ser Star Nutrition Whey-80 ut i förpackningen.

Star Nutrition Whey-80 är ett prisvärt och populärt vassleproteinkoncentrat som erbjuder en hög proteinkoncentration per portion. Med ett brett utbud av smaker att välja mellan, som choklad, vanilj och jordgubb, finns det något för alla smaklökar. Dess snabba upptag och låga laktosinnehåll gör det till ett bra alternativ för dem som vill ha ett lättillgängligt protein för snabb muskelåterhämtning.

Plus:

 • Prisvärt och hög proteinkoncentration per portion
 • Stort utbud av smaker

Värt att fundera över:

 • Inte lika ren ingredienslista som vissa premiumalternativ
 • Innehåller laktos, vilket kan vara ett problem för vissa konsumenter

Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

4,8/5,0

Så här ser Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard ut i förpackningen.

Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard är en av de mest populära och välkända vassleproteinprodukterna på marknaden. Detta proteinpulver kombinerar vassleproteinisolat, vassleproteinkoncentrat och hydrolyserat vassleproteinisolat för att erbjuda en högkvalitativ proteinkälla med snabb upptag och en komplett aminosyraprofil.

Med över 20 smaker att välja mellan och en bevisad track-record av kvalitet och effektivitet är detta ett utmärkt val för alla som söker ett pålitligt vassleprotein.

Plus:

 • Kombinerar tre olika typer av vassleprotein för optimalt upptag
 • Omfattande utbud av smaker

Värt att fundera över:

 • Kan vara dyrare än andra alternativ på marknaden
 • Inte lämplig för de med laktosintolerans eller mjölkproteinallergi

Star Nutrition Whey-100 Vassleprotein

4,2/5,0

Så här ser Star Nutrition Whey-100 Vassleprotein ut i förpackningen.

Star Nutrition Whey-100 är ett premium vassleproteinisolat som innehåller över 80% protein per portion. Det är fritt från onödiga tillsatser och har en ren ingredienslista, vilket gör det till ett idealiskt val för dem som söker ett rent och effektivt proteintillskott. Dess smak och löslighet är också högkvalitativa, vilket gör det till en trevlig upplevelse att konsumera.

Plus:

 • Premium vassleproteinisolat med över 80% protein per portion.
 • Ren ingredienslista.

Värt att fundera över:

 • Mindre utbud av smaker jämfört med andra märken.
 • Kan vara dyrare än vassleproteinkoncentrat.

Holistic Vassleprotein

4,5/5,0

Så här ser Holistic Vassleprotein ut i förpackningen.

Holistic Vassleprotein är en naturlig proteinkälla som är fri från onödiga tillsatser, artificiella sötningsmedel och färgämnen. Detta proteinpulver är framställt av gräsbetat mjölkprotein, vilket innebär att det innehåller högre nivåer av omega-3 fettsyror och konjugerad linolsyra (CLA) jämfört med konventionellt vassleprotein. Holistic Vassleprotein är ett utmärkt val för dem som värderar naturliga och hälsosamma ingredienser.

Plus:

 • Naturliga och hälsosamma ingredienser.
 • Kommer från gräsbetat mjölkprotein, vilket innebär högre nivåer av omega-3 och CLA.

Värt att fundera över:

 • Kan vara dyrare än konventionellt vassleprotein.
 • Inte lämplig för veganer och vissa individer med laktosintolerans.

Swedish Supplements Whey Protein

4,6/5,0

Så här ser Swedish Supplements Whey Protein ut i förpackningen.

Swedish Supplements Whey Protein är ett högkvalitativt vassleproteinkoncentrat som är känt för sina goda smaker och enkel blandbarhet. Med en imponerande proteinkoncentration och en komplett aminosyraprofil är detta proteinpulver ett bra val för dem som vill stödja muskeluppbyggnad och återhämtning. Swedish Supplements Whey Protein är också ett bra val för dem som föredrar att stödja lokala och nationella varumärken.

Plus:

 • God smak och enkel blandbarhet
 • Lokalt varumärke

Värt att fundera över:

 • Inte lika ren ingredienslista som vissa premiumalternativ
 • Inte lämplig för de med laktosintolerans

Star Nutrition Ultimate Whey

4,3/5,0

Så här ser Star Nutrition Ultimate Whey ut i förpackningen.

Star Nutrition Ultimate Whey är ett unikt proteintillskott som kombinerar vassleproteinisolat, vassleproteinkoncentrat och hydrolyserat vassleproteinisolat för att erbjuda en högkvalitativ och snabbt upptagbar proteinkälla. Detta proteinpulver är rikt på BCAA och glutamin, vilket ger ytterligare stöd för muskelåterhämtning och uppbyggnad. Med ett brett utbud av smaker och en god konsistens är Star Nutrition Ultimate Whey ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna idrottare.

Plus:

 • Rikt på BCAA och glutamin.
 • Bred variation av smaker.

Värt att fundera över:

 • Inte lika ren ingredienslista som vissa premiumalternativ.
 • Inte lämplig för de med laktosintolerans.

Core Protein Pro

4,4/5,0

Så här ser Core Protein Pro ut i förpackningen.

Core Protein Pro är ett avancerat vassleproteinpulver som kombinerar vassleproteinisolat och hydrolyserat vassleproteinisolat för att erbjuda en snabb och effektiv proteinkälla. Detta proteinpulver är också berikat med BCAA och glutamin för att stödja muskelåterhämtning och uppbyggnad ännu mer. Core Protein Pro är ett utmärkt val för dem som söker ett högkvalitativt proteintillskott med en ren ingredienslista.

Plus:

 • Avancerat vassleproteinpulver med vassleproteinisolat och hydrolyserat vassleproteinisolat.
 • Ren ingredienslista.

Värt att fundera över:

 • Kan vara dyrare än andra alternativ på marknaden.
 • Inte lämplig för de med laktosintolerans.

BSN Syntha-6 Edge

4,6/5,0

Så här ser BSN Syntha-6 Edge ut i förpackningen.

BSN Syntha-6 Edge är ett unikt proteintillskott som kombinerar vassleprotein, kaseinprotein och mjölkproteinisolat för att erbjuda en mångsidig och effektiv proteinkälla som stöder muskelåterhämtning och uppbyggnad under en längre tid. Med en smidig konsistens och en mängd olika smaker att välja mellan är BSN Syntha-6 Edge ett populärt val för dem som vill ha ett läckert och effektivt proteintillskott.

Plus:

 • Kombinerar flera olika typer av protein för en mer varierad aminosyraprofil.
 • Stort utbud av smaker.

Värt att fundera över:

 • Innehåller både mjölk- och sojaprotein, vilket kan vara problematiskt för de med allergier eller intoleranser.
 • Kan vara dyrare än enklare vassleproteintillskott.

GAAM 100% Whey Premium 1 kg Vassleprotein

4,3/5,0

Så här ser GAAM 100% Whey Premium 1 kg Vassleprotein ut i förpackningen.

GAAM 100% Whey Premium är ett högkvalitativt vassleproteinpulver som innehåller både vassleproteinisolat och vassleproteinkoncentrat. Detta proteinpulver är känt för sina goda smaker och enkel blandbarhet, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som söker ett bekvämt och effektivt proteintillskott. Med en hög proteinkoncentration och en komplett aminosyraprofil är GAAM 100% Whey Premium ett solitt val för att stödja muskeluppbyggnad och återhämtning.

Plus:

 • Kombination av vassleproteinisolat och vassleproteinkoncentrat för optimal upptag.
 • Goda smaker och enkel blandbarhet.

Värt att fundera över:

 • Inte lika ren ingredienslista som vissa premiumalternativ.
 • Inte lämplig för de med laktosintolerans.

Våra köpguidestips – Tänk på det här innan du gör ditt val av Vassleprotein:

 1. Proteinkälla: Välj ett vassleproteinpulver som innehåller högkvalitativt protein från mjölk. Det kan vara vassleproteinisolat, vassleproteinkoncentrat eller en blandning av båda.
 2. Aminosyraprofil: Se till att produkten innehåller alla nio essentiella aminosyror i tillräckliga mängder för att stödja muskeluppbyggnad och återhämtning.
 3. Smak och sötning: Välj en produkt med en smak du gillar och överväg att leta efter naturliga sötningsmedel som stevia eller erytritol istället för artificiella sötningsmedel.
 4. Pris: Jämför priset per portion och överväg att köpa större förpackningar för att spara pengar på lång sikt. Tänk på att dyrare inte alltid betyder bättre kvalitet.
 5. Tillverkarens rykte: Välj en produkt från ett välrenommerat företag som är känt för att erbjuda högkvalitativa och säkra produkter.
 6. Ingredienslista: Läs ingredienslistan noggrant och undvik produkter med onödiga tillsatser och fyllnadsämnen.
 7. Allergener: Om du har allergier eller intoleranser, leta efter produkter som är fria från potentiella allergener som laktos, gluten och soja.

Vanliga frågor och svar om


Vad är vassleprotein?

Vassleprotein är ett protein som utvinns från mjölk och innehåller alla nio essentiella aminosyror som kroppen behöver för att bygga och reparera muskler.


Hur mycket vassleprotein ska jag ta?

En generell rekommendation är att konsumera 20-30 gram vassleprotein per portion, men detta kan variera beroende på dina individuella behov och träningsmål.


När är bästa tiden att ta vassleprotein?

Vassleprotein absorberas snabbt, så det är bäst att ta det direkt efter träning för att maximera muskelåterhämtning och uppbyggnad. Det kan också vara fördelaktigt att ta vassleprotein mellan måltider för att upprätthålla en hög proteininnehåll under dagen.


Är vassleprotein bra för viktminskning?

Vassleprotein kan hjälpa till att stödja viktminskning genom att öka mättnadskänslan, bevara muskelmassa och förbättra ämnesomsättningen.


Kan jag ta vassleprotein om jag är laktosintolerant?

Vissa vassleproteinprodukter kan innehålla låga nivåer av laktos, men det finns också laktosfria alternativ på marknaden. Vassleproteinisolat är oftast lämpligt för personer med laktosintolerans, eftersom det innehåller mycket lite laktos.


Är vassleprotein bra för vegetarianer?

Ja, vassleprotein är lämpligt för vegetarianer eftersom det är en biprodukt av mjölk. Veganer bör dock leta efter växtbaserade alternativ som soja-, ärt-, ris- eller hampaproteinpulver.


Hur länge håller sig vassleprotein färskt?

De flesta vassleproteinprodukter har en hållbarhet på 1-2 år. Förvara vassleproteinpulvret i en sval, torr och mörk plats för att bevara dess kvalitet.


Kan jag ta vassleprotein utan att träna?

Ja, vassleprotein kan tas även om du inte tränar. Det kan hjälpa till att upprätthålla muskelmassa och stödja en hälsosam kost genom att öka ditt dagliga proteinintag.


Kan vassleprotein orsaka akne?

Vissa studier har antytt en koppling mellan högt mjölkproteinintag och ökad risk för akne, men mer forskning behövs för att fastställa ett direkt samband. Om du misstänker att vassleprotein kan förvärra din akne, konsultera en läkare eller en hudläkare innan du fortsätter använda produkten.


Kan vassleprotein orsaka njurproblem?

För de flesta personer är vassleprotein säkert att konsumera och orsakar inte njurproblem. Personer med befintliga njurproblem eller en historia av njursten bör dock rådfråga sin läkare innan de börjar använda vassleprotein eller andra proteintillskott.


Foto av författare

Anton Olsson


Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.