Guide: Hur du blir av med din muffinsmage

Hur blir jag egentligen av med min muffinsmage? Detta besvarar vi i denna artikel och mera.

”Hur blir jag av med min muffinsmage egentligen?” Det är en av många frågor vi stöter på rätt frekvent. Vi förstår varför – det är överväldigande att sortera igenom alla magövningar som lovar att ge dig en platt mage på bara några veckor.

I den här artikeln hjälper vi dig att sortera bort magfett-myter genom att utforska vad som faktiskt orsakar en ”muffinmage” i första hand.

Vad är egentligen ”muffinsmage”?

En ”muffinsmage” syftar på fettet i nedre delen av magen som hänger över dina byxor, och många brukar gömma detta genom byxor med hög midja.

Vad orsakar ”muffinsmage”?

Överskott av bukfett kan orsakas av en mängd olika faktorer. Vi går igenom fyra olika faktorer som kan bidra till magfett.

Genetik

Om går upp i vikt kommer en del av fettet sätta sig runt din midja. Var din kropp lagrar fett naturligt tenderar att bero mest på genetik. Men använd inte din genetik som en ursäkt för att ge upp. Om du har överflödigt magfett kan du börja med att tappa fett överallt och sedan tona upp dina magmuskler.

Dålig kost

Konsumerar du mycket sockerhaltig läsk, salt mat och konstgjorda ingredienser kan det utlösa uppblåst mage hos olika människor. För att få bort det snabbt, försök att hålla en matlogg i en vecka för att skriva ner vad du åt till varje måltid och känn efter hur magen känns efteråt.

Stress

Kronisk stress bidrar inte bara till att vi lagrar överflödigt visceralt fett, utan stress kan få dig att börja äta mer onyttig mat/snacks som generellt sett innehåller mer socker, kalorier och fett.

Hormoner

Om du upptäcker att du har mer fett runt midjan, kan det vara en hormonförändring. En obalans i ett eller flera hormoner kan främja avlagring av fett runt buken och hindra dig från att kunna gå ner i vikt, trots att du försöker.

Hur man blir av med ”muffinsmage”?

Nu när du känner till några huvudorsaker till överflödigt bukfett, kommer vi att täcka 4 beprövade sätt att minska bukfettet och bli av med den där muffinsmagen:

1. Förbättra din kost

Det bästa träningspasset för att motverka bukfett är inte ett träningspass alls – det är din kost som är det viktigaste. ​​Du kan inte träna bort en dålig diet.

Överskott av kalorier, särskilt de i form av socker och ohälsosamma fetter blir till fett på din kropp och det inkluderar din mage. Målet är att förbruka mer kalorier än du får i dig för att gå ner i vikt. Ett sätt du kan göra detta är genom att äta rent.

Att äta rent betyder inte att du måste sluta äta allt du gillar. Nyckeln är att i första hand välja hela livsmedel och äta små måltider regelbundet. Den bästa maten för att bli av med fett är hela livsmedel. Detta innebär fiberfyllda grönsaker, frukt, magert protein och hälsosamma fetter.

Bra kost är viktigt för att kroppen ska må bra och för att du ska förlora oönskat fett.

2. HIIT-övningar

Om det finns någon träning som hjälper dig att träna bort din muffinsmage så är det HIIT. Högintensiv intervallträning (HIIT) är en form av konditionsträning som får dig att arbeta så hårt du kan under korta perioder med korta pauser emellan.

HIIT-träning, eller liknande stilar som Tabata-intervaller, är mer effektiva när det gäller att bränna kalorier och hålla din ämnesomsättning förhöjd långt efter att du är klar med träningen. Vilket betyder att du kommer att fortsätta bränna kalorier även när du rör dig resten av dagen.

3. Få tillräckligt med sömn

Du kanske inte tror att de gör så stor skillnad, det viktigaste är väl att träna och äta rätt? Men faktum är att sömn spelar en stor roll i hur pass effektiv din fettminskning är. Folk som sover mindre förlorar mindre fett än de som sover bra.

Brist på sömn kan förändra dina fettceller genom att störa din kropps förmåga att använda insulin på rätt sätt. Överskott av insulin kan få din kropp att lagra fett på oönskade platser, som din midja, vilket kan orsaka viktökning, magfett och till och med diabetes.

Vuxna bör regelbundet få de rekommenderade 7-9 timmarna sömn för att hålla sig friska, reglera sitt humör och hjälpa dem att nå sina viktminskningsmål. Ett tips är att varva ner en stund innan du går och lägger dig, och då hålla sig borta från blått ljus från datorskärmen eller mobiltelefonen. Gör du det så somnar du snabbare.

4. Stärk din core på rätt sätt

Att eliminera magfett runt mittsektionen med bättre mat och rätt träning är avgörande. För mer riktade övningar för att bli av med fett från magen, är nästa steg att arbeta med att stärka din core. Core är de centrala musklerna runt magen som vi vill stärka.

Genom att ta dig tid att stärka din core ordentligt skapar du en inbyggd korsett som drar in din mage, skyddar din ländrygg och främjar bättre hållning – något som också får dig att se smalare ut. Träningsmetoder som pilates är utmärkta för att lära sig hur man gör denna muskel stenhård. Med en stark kärna blir du av med din muffinsmage och är även bra utrustad för att förebygga skador på lång sikt.

Hur vi tar fram våra testvinnare

  1. Källforskning: Vi börjar med att granska rekommendationer från pålitliga källor för att få en bred överblick av marknadens bästa produkter och identifiera trender. Exempel på pålitliga källor är Prisjakt, Pricerunner, Bäst i test (originalet), Råd & Rön, Rtings.com samt Wirecutter.
  2. Utforska nätbutiker: Vi dyker in i stora onlinebutiker för att bredda vår produktlista, med fokus på popularitet, betyg och användarrecensioner.
  3. Insamling av specifikationer: För varje produkt samlar vi in detaljerad information om dess specifikationer, unika egenskaper, och funktioner för att bygga en grund för vår analys.
  4. Produktanalys: Med hjälp av omfattande data genomför vi en djupgående analys för att verifiera tillverkarnas påståenden, identifiera användarnas åsikter, och utvärdera produktens relevans och unikhet.
  5. Vår egen erfarenhet: I många fall har vi själva eller någon i vår yrkeskrets erfarenhet av produktsegmentet, och i så fall blir det noterat och vägs in i vårt slutliga omdöme.
  6. Urvalsprocess och rekommendationer: Slutligen väger vi samman all information för att bestämma vilka produkter som förtjänar våra rekommendationer, kategoriserar dem efter behov och skapar topplistor med sammanfattningar som underlättar för läsarna att hitta det bästa valet för deras specifika behov.

Denna process säkerställer att vi ger våra läsare pålitliga och välinformerade rekommendationer.

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.

Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.