Jag har testat 2022 års dipsbälten. De här 5 gillade jag bäst!

Dipsbälte Bäst i Test 2022

Dipsbälten har blivit ett populärt alternativ och komplement till många klassiska övningar. De kan både öka belastningen vid chins eller dips, och även möjliggöra intensiva squats som lägger all fokus på benmusklerna. Idén bakom dem är att man helt enkelt förankrar vikter i dipsbältet för att öka belastningen vid kroppsviktsövningar eller för att utföra belt squats.

Vilket dipsbälte är rätt val?

Material, viktgränser och passform är det du vill fokusera på när du tittar på dipsbälten. Med noggrann utsållning kan ett dipsbälte göra underverk för träningen och många träningsvana har fått erfara att de blivit ett självklart sätt att ta sig ur en svacka eller skapa variation.

Vi har plockat fram fem dipsbälten som vi tyckte höll måttet.

Snabbsummering: Här är de bästa dipsbältena

Testvinnaren Overall

Foto under testet på MM Sports Neoprene Dipsbälte

MM Sports Dip Belt – Bältet för högt tempo

Robust bälte som andas.

Bästa dipsbältet för belt squats

En produktbild tagen under test. Denna i svart färg.

C.P. Sports Dip Belt Pro – För dig som kräver utmaningar

Högviktsbälte som håller för allt.

Bästa prisvärda dipsbältet

Body Science Dipbälte i kedja och svart färg

Body Science Dip Belt – Väldigt prisvärt bälte

Lätt dispbälte för dig som vill prova på.

De dipsbälten som var bäst i test

Vi har granskat marknaden för att plocka fram några riktigt bra dipsbälten som ger mervärde och blir en långsiktig del av din träningsrutin. Här hittar du bra dipsbälten för ett flertal olika ändamål.

Hur ska ett bra dipsbälte vara?

Enligt vår erfarenhet ska ett bra dipsbälte kännas tryggt och pålitligt. Det finns förmodligen inget värre än att tveka över huruvida bältet ska klara belastningen eller glida av. Därför är passform och maxgränser de mest avgörande faktorerna.

Detta är våra testvinnare bland dipsbälten:

Body Science Neoprene Dip Belt

4,0/5,0

Oerhört prisvärt dipsbälte för förstagångsanvändaren

Body Science Dipbälte i kedja och svart färg. Under vårt test utnämnde vi den här som mest prisvärd.

Snabbfakta:

 • Maxvikt på 90 kg.
 • Tillverkad i neopren som andas.
 • Vadderad rygg.

Prisvärt dipsbälte som håller hög nivå och kan användas för ett stort antal övningar. Neoprenmaterialet skapar bra förutsättningar för att bältet ska passa för varierade övningar då det är både robust och välventilerat.

Bältet är väldigt bekvämt att använda och det saknar kanter som skaver. Eftersom det består av neopren så andas det väl, och kan därför användas vid högintensiv träning som under längre tid håller pulsen uppe. Om du är osäker på om ett dipsbälte är rätt val för dig så är detta definitivt värt att överväga.

Värt att tänka på är att kedjan kan upplevas som något kort vilket i vissa fall ger en obekväm höjd. Därför är det inte lika lämpat för belt squats, som det är för dips och liknande övningar.

Plus:

 • Väldigt bekvämt att använda.
 • Lätt att justera.
 • Väldigt prisvärt.

Värt att fundera över:

 • Något krångligt vid hög belastning.

C.P. Sports Dip Belt Pro

5,0/5,0

Bekvämt bälte som tål hög belastning.

En produktbild tagen under test. Denna i svart färg.

Snabbfakta:

 • Maxvikt på 140 kg.
 • Tillverkat i nylon.
 • Anatomisk passform.

Från C.P. Sports kommer här ett dipsbälte tillverkat i robust nylon. Med väl tilltagen maxvikt kommer det att följa dig hela vägen från lätta övningar till tunga lyft. Passar perfekt till både dips och squats.

Den breda passformen gör detta till ett av de mer bekväma dipsbältena som finns tillgängliga. Även vid riktigt hög vikt så ger det jämn viktfördelning. En av fördelarna med nylon är att det inte vidgar sig vilket gör att får direktkänsla för belastningen. Ett bra bra för dig som vill ha ett prisvärt bälte för tunga lyft.

Plus:

 • Väldigt hög maxvikt.
 • Enkelt att förvara och transportera.
 • Prisvärt högviktsbälte.

Värt att fundera över:

 • Bör kontrolleras regelbundet efter skador i nylonen.

Master Fitness Dipping Belt

3,0/5,0

Bekvämt läderbälte.

Master Fitness bidrag till dipsbältelinjen - en bra instegsmodell. Här i svart färg.

Snabbfakta:

 • Tillverkat i robust läder.
 • Särskilt brett i ryggen.
 • Nitade fästen.

Master Fitness dipsbälte i läder är ett bekvämt bälte som ger en både ergonomisk och robust känsla. Det är enkelt att använda och passar till ett stort antal övningar. En särskild fördel är att ryggpartiet är så pass brett att man inte behöver oroa sig för att det ska skava.

Något som ger saker och ting lite oklara är att bältet saknar viktangivelse. Därför är det inget för dig som vill maxa vikten. Däremot har det tillräcklig kvalitetskänsla för att man ska känna sig trygg med att använda det. Med ett av marknadens bredaste ryggpartier sitter det bekvämt i alla lägen, och är nog ett av de mest ergonomiska läderbältena.

Plus:

 • Gedigen känsla.
 • Tillverkat i äkta läder.
 • Bekvämt att använda.

Värt att fundera över:

 • Oklar maxvikt.

Schiek B005 Dip Belt

4,5/5,0

Märkesbälte som lever upp till alla förväntningar.

Dipsbälte med unik passform. Vi gillar den här modellen skarpt, och när jag tog i lädret kände man kvaliteten.

Snabbfakta:

 • Unik passform som minimerar obehag.
 • Bra stöd för ryggen.
 • Smidig karbinhage.

Amerikanska Schiek har gjort sig kända för ett stort antal robusta läderbälten. Deras dipsbälte B005 har kommit att bli mångas favorit då det är både bekvämt och har en gedigen känsla. Det kännetecknas av väldigt smala sidopartier med påtaglig avlastning för ryggen.

Det här är ett bälte som sticker ut när det gäller bekvämlighet. Även om det är tillverkat av läder så är det följsamt och känns bra även vid tunga lyft. Om du har upplevt att andra läderbälten skaver så kommer du inte att bli besviken. Kombinationen av vaddering och smala sidor gör det ett bra val.

Plus:

 • Vadderat ryggparti.
 • Bekvämt smala sidor.
 • Robust känsla.

Värt att fundera över:

 • Oklar maxvikt.

MM Sports Neoprene Dip Belt

4,0/5,0

Kraftfullt neoprenbälte som är lätt att använda.

Foto under testet på MM Sports Neoprene Dipsbälte

Snabbfakta:

 • Maxvikt på 90 kg.
 • Vadderat ryggparti.
 • Enhetligt svart utförande.

MM Sports Neoprenebälte är ett viktgraderat bälte som är välventilerat och framtaget för varierade övningar. Det passar bra till såväl traditionella kroppsviktsövningar som för belt squats. Lättanvänt och med vadderat ryggparti är det ett praktiskt standardval.

Det märks att det här är ett dipsbälte som andas. Samtidigt som det sluter väldigt tätt kring kroppen som är det luftigt och gör att man utan problem kan träna under lång tid. Riktigt bekvämt för intensiva intervallpass med varierade sorts träningsmoment.

Plus:

 • Väldigt bekvämt.
 • Riktigt snyggt.
 • Känns luftigt.

Värt att fundera över:

 • Ej för de tyngsta lyften.

Köpguide för dipsbälten – Så väljer du rätt

För att det träningsbälte man väljer ska ge långsiktig nytta är det viktigt att välja rätt utifrån ens faktiska behöv. Här är några saker att tänka på.

Typ av träning

Planerar du att använda dipsbältet för just dips? Eller vill du främst syssla med belt squats? Detta kan påverka såväl belastningsgränsen som ditt val av material. Vid tunga lyft blir det inte lika viktigt att material andas, då användandet inte kommer vara lika regelbundet som vid lättare övningar.

Passform

Passformen på bältet måste vara bra om du vill kunna maxa belastningen. Som tumregel är det ofta en bra idé att välja ett bälte som är lite för tajt snarare än lite för löst. Vid minsta osäkerhet bör du kontrollera dina mått utifrån tillverkarens storlekstabell, och även överväga ett justerbart bälte.

Material

Materialfrågan är alltid viktig när det kommer till bälten. Naturläder är känt för att vara robust, tåligt och i princip hålla för evigt. Samtidigt är det ganska oformligt och skaver lätt. Därför har nylonbälten blivit populära alternativ. Väljer du ett nylonbälte bör du se till att det andas då svettbildning kan förkorta bältets livslängd.

Produkter som passar bra till dipsbälten

Det finns en del produkter som definitivt kan fungera bra som komplement till ditt dipsbälte. Här är några förslag.

Träningshandskar

Med bra träningshandskar får du bättre grepp och minskar risken för att bilda valkar. Det kan även vara ett sätt att minimera risken för handskador.

PWO

En bra PWO kan på många sätt och vis förbättra förutsättningarna för tynga luft. Genom att välja rätt så kan du överkomma platåer och ta nästa steg i träningen.

Viktväst

Om man vill ha ännu mer vikt på sig, och dessutom balansera ut den över hela kroppen, är en viktväst ett perfekt komplement.

Så genomfördes testet

Dipsbältena testades i en gymmiljö och utvärderades i ett flertal övningar. Däribland belt squats, dips och pull-ups. Vi säkerställde att bältena faktiskt klarade den belastning som angavs.

Testpersonens längd: 190 cm.

Testpersonens vikt: 90 kg.

Så utvärderade vi dipsbältena

Vi valde att tillämpas ett helhetsperspektiv för att säkerställa att dipsbältena levde upp till de förväntningar man kan ha på träningsbälten. Dessa faktorer var särskilt viktiga i vårt test.

Material. Vilket material var dipsbältet tillverkad i? Läder eller nylon?

Mjukhet. Behövde dipsbältet mjukas upp eller var det bekvämt redan från början?

Justeringsmöjligheter. Gick det att anpassa passformen utifrån behov?

Viktgräns. Hur påtaglig belastning klarade bältet av?

Prissättning. Var dipsbältet värt sitt pris?

Andra personers upplevelser

När det funnits externa kommentarer som vi ansett belyst något som vi själva inte lagt märke till så har vi inkluderat det i vårt test. På så sätt har vi kunnat få med information som annars kunde ha förbisetts. I många fall kan det vid långsiktigt bruk dyka upp saker som man missar i ett förhållandevis snabbt test.

Vanliga frågor om dipsbälten


Hur mycket vikt klarar ett Dipsbälte?

Vanligtvis är spannet maxvikt mellan 90 kg och 140 kg.


Vilket material är mest hållbart för ett Dipsbälte?

Kvalitetsnylon tenderar att klara mest vikt och slitage, men det finns också riktigt högkvalitativa läderbälten.


Är kedjan tillräckligt lång på ett dipsbälte för alla användare?

Nej, långa människor med överkroppen långt upp kan behöva kontrollera längden på kedjan innan köp.


Finns det några alternativa produkter istället för Dipsbälte?

Viktväst är det mest naturliga alternativet, men det går även att ha


Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.

Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.