Tips på hur du blir av med putmagen

Vill du träna bort din putmage? I denna artikel går vi igenom hur du ska ta dig till för att bli av med putmagen, på lite olika sätt.

Om du lägger på dig lite extra fett vid magen, kan det leda till att du utvecklar en så kallad ”putmage”, och då kanske du letar efter metoder för att bli av med det. Det finns tyvärr inte någon speciell metod du kan använda för att endast tappa fett där du vill (magen i detta fall), men det finns några saker som kan hjälpa dig få bort din putmage.

En av sakerna du bör göra är att undvika mat med hög kolhydrathalt som orsakar putmage, och istället få i dig massor av hälsosam mat. Vill du ha ännu bättre resultat ska du börja styrketräna utöver att äta hälsosamt. Röker du bör du sluta med det (rökning är dåligt för hälsan generellt så det bör du absolut sluta med i vilket fall), samt minimera stressfaktorer.

Mat som kan orsaka putmage

Även om överätande av någon typ av mat regelbundet sannolikt kommer att leda till viktökning, finns det vissa livsmedel som tenderar att påverka ditt magområde mer än andra.

Äter du mycket förädlade kolhydrater, som glass, pizza eller vitt bröd, tenderar din kropp att lagra mer fett, och mycket av det går direkt till magen, vilket skapar utseendet av en putmage. Men tar du istället bort dessa kolhydrater från din kost, börjar din kropp att bränna fett mer effektivt, istället för att lagra det, så att du går ner i vikt runt magen och allmänt.

Minska ditt sockerintag

Fruktos (socker) gör att fettceller mognar snabbare, särskilt i det viscerala fettet. En diet fylld med fruktosinnehållande läsk eller drycker ökar inte bara ditt kaloriintag, utan det påverkar hur magfettet utvecklas.

Träna bort din putmage

För att gå ner i vikt är det viktigt att bränna kalorier. Bukfett kan vara svårt att få bort, så ett träningsprogram som kombinerar styrketräningsövningar som riktar sig mot mittpartiet plus cardio aktivitet rekommenderas. Sit-ups eller crunches, plankor och burpees är alla övningar som riktar in sig på och jobbar din core. För cardio aktivitet kommer löpning, cykling eller vandring att hjälpa till att få ditt hjärta att pumpa, liksom cardio i form av träningsmaskiner som löpband och stationära cyklar.

Andra livsstilsförändringar

Förutom att börja styrketräna, motionera och vara uppmärksam på vad du äter, kan du kanske minska fettet i magen genom att ägna dig åt stressreducerande övningar. När du upplever kronisk stress, producerar din kropp överskott av kortisol, vilket är kroppens stresshormon som främjar lagring av fett i magen.

Att ta reda på sätt att hantera din stress hjälper till att minska och balansera kortisol, vilket kan hjälpa dig att bli av med det extra bukfettet. Du kan prova saker som djupandning, meditation, yoga och fysisk aktivitet.

Bra mängd sömn är också viktigt när det kommer till fettminskning. Personer som inte får tillräckliga mängder sömn har svårare att minska i fett än personer som är väl utvilade. Människors mängdbehov av sömn skiljer sig åt, men en vuxen människa bör sova mellan sex och åtta timmar per natt.

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.

Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.