Tips på hur du blir av med din ölmage

Har du att göra med ett 6-pack öl istället för 6-pack abs? Missförstå oss inte, öl är gott och att ha ett 6-pack med magmuskler innebär mycket hårt arbete.

Men öl tillför kalorier till din dag, och ofta leder vårt drickande till att vi äter mer kaloririk mat, som snabbare leder till en ölmage.

såhär blir du av med din ölmage

Vad orsakar en ölmage?

En ölmage är en term som används för att beskriva bukfett som vanligtvis förvärvas av alkoholkonsumtion. Läkare brukar nämna det som ”bukfetma.”

Att bära en övervikt runt magen kan skada din hälsa pga visceralt fett, som är det ohälsosamma fettet.

Trots namnet ”ölmage” krävs det mer än öl för att få din midjemått att öka. Tre viktiga faktorer kan påverka vikten i din mellanregion.

Alkohol

Enbart öl skapar inte en ölmage, det är själva alkoholens höga kaloriinnehåll. Vårt öldrickande i sig inte är kopplat till förändringar i midjemåttet. Öl innehåller mycket kalorier, vilket är orsaken bakom viktökning.

Onyttig mat

Pizza, nachos, hamburgare — alla är maträtter som brukar passa ihop med en kall mugg öl. Kombination av dessa kaloririka livsmedel med högkaloridrycker bidrar starkt till att din midja blir större.

Var din kropp lagrar fett

Män och kvinnor lagrar vanligtvis vikt på olika sätt, och tyvärr för män, så är det mer sannolikt att de bär på extra vikt i deras magregion. Kvinnor tenderar att lagra fett vid höfterna och låren på grund av att hormoner driver fettlagringen ner till underkroppen.

Bör du sluta dricka helt för att bli av med ölmagen?

Det behöver du absolut inte, men du behöver vara mer medveten om mängden du dricker och begränsa den så kaloriintaget matchar ditt behov.

Kom ihåg att det krävs mer än att minska mängden öl du dricker för att se framsteg. Livsstilsförändringar inklusive kost och motion är ännu viktigare än att begränsa antal öl druckna. Förändring av kost och motion kommer hjälpa dig att minska och bränna kalorier för att främja viktminskning.

Ändra hur du äter och dricker

Istället för att fokusera på att förlora fett på ett specifikt område (magen i detta fallet), fokusera istället på din kropps generella fettförlust. När du går ner i kroppsvikt med hjälp av hälsosamma vanor kommer din ölmage sannolikt att krympa.

Nedan listar vi några hjälpsamma tips som kan hjälpa dig mot ditt mål:

Minska ditt kaloriintag

Att räkna kalorier kan vara jobbigt, men det är en grundläggande viktminskningsprincip att du måste bränna fler kalorier än du får i dig för att gå ner i vikt. Du behöver t.ex. bränna cirka 3 500 kalorier för att gå ner ungefär 0,5kg fett.

Kaloriförändringar i din kost, i kombination med träning, kommer hjälpa dig att skapa ett kaloriunderskott för att förlora magfett.

Bara för du minskar kaloriintaget betyder inte det att du ska behöva känna dig hungrig. Människor blir mätta av mängden mat vi äter och inte antalet kalorier vi får i oss.

Det är alltså viktigare att begränsa kaloririk mat som inte ger dig mycket när det kommer till näring, än att räkna antal kalorier.

Ät rena råvaror

Det är viktigt att du får i dig grönsaker, frukt, fullkorn och mager proteinkälla i form av kött/fågel/fisk. Dessa livsmedel är laddade med viktiga näringsämnen som fibrer, hälsosamma fetter och antioxidanter.

Bearbetade livsmedel ses ofta som det bekväma och enkla alternativet, men de är också vanligtvis fulla av sockerarter, berikat mjöl och mättat fett, vilket kan göra det svårt att gå ner i vikt.

Minska portionsstorleken

Om du fortfarande vill unna dig en öl och snacks då och då, försök att skära ner dina portioner. Dela de onyttiga maten med en vän eller ät bara en skiva pizza till din öl. Är du ute och äter kan du be om att få ta med hälften hem och äta upp resten vid ett annat tillfälle.

Träningsövningar

Tänk om du bara hade behövt göra specifika magövningar för att ta itu med din ölmage. Tyvärr så är det inte så enkelt. Du kan göra crunches och sit-ups för att stärka dina muskler i buken, men det krävs mer för att se en faktisk minskning av fettet.

Aktiv träning är viktigt när man vill gå ner i vikt.

Optimera den dagliga rörelsen

Ta trappan istället för hissen, parkera längre bort när du går till affären eller använd din rast på jobbet för att ta en promenad. De kanske inte verkar som ”träning”, men sanningen är att de bränner kalorier precis som vanlig träning. Att lägga till dessa små förändringar varje dag resulterar i fler kalorier förbrända över tiden.

Träna oftare

Du bör träna minst 150 minuter av måttlig intensiv aerob aktivitet per vecka, och minst 2 dagars styrketräning. Måttligt intensiva aktiviteter inkluderar till exempel:

 • rask promenad
 • lätt cykling
 • gräsklippning

Dessa 150 minuter av träning behöver såklart inte göras under samma träningstillfälle . Det kan vara 30 minuter per dag i 5 dagar per vecka. Prova dig fram tills du kommer fram till vad som passar dig bäst.

Vill du se ännu bättre resultat så kan du inkludera ytterligare 80 minuter intensivare aerobträning. Till exempel:

 • löpning
 • vandring
 • fotboll
 • tennis
 • padel
 • snabb cykling

Högintensiv intervallträning (HIIT)

HIIT är en bred term för övningar som innebär korta perioder av intensiv träning varvat med återhämtningsperioder. Det är också ett tidseffektivt sätt att träna på, eftersom HIIT-träningar vanligtvis varar mellan 10 och 30 minuter.

Att lägga till HIIT till din rutin kan hjälpa till att minska fettet vid magregionen.

Hur lång tid tar det att tappa en ölmage?

Hur lång tid det tar att gå ner i vikt beror verkligen på dig och din kropp. Om du är konsekvent med att göra ändringar i din kost, träning och livsstilsval kommer du se resultat.

Hälsosam viktminskning innebär att gå ner cirka 0,5 till 1 kg per vecka. Hälsosam viktminskning är inte en kortsiktig plan, för det mesta, det är något som ska vara konsekvent och en del av dina långsiktiga vanor.

Hur döljer man sin ölmage?

Vill du dölja din ölmage medans du jobbar på att få bort den så har vi några tips:

 • Undvik tighta kläder. Satsa istället på lite mer lössittande tröjor och t-shirtar.
 • Mörkare kläder gör att extravikten du vill bli av med inte syns lika tydligt som om du skulle bära ljusare kläder.
 • Undvik att stoppa in dina skjortor, det kan få din ölmage att sticka ut ännu mer.
 • Välj skräddarsydda byxor med hög midja eller jeans jämfört med låga byxor.

När bör man träffa en läkare?

En ölmage i sig är inte ett tillstånd som skapar ett behov av att träffa en läkare. Det är komplikationerna som till slut uppstår från att bära runt övervikt. Vissa tillstånd kan dock uppstå från bukfett som:

 • diabetes typ 2
 • hjärtsjukdom
 • ledproblem

Det är också möjligt att all extra vikt i din mage egentligen inte är en ”ölmage”. Din buk kan svullna upp av olika anledningar som:

 • graviditet
 • irritabel tarm
 • laktosintolerans, eller annan födoämnesallergi/känslighet
 • blockering i mag-tarmkanalen

Om du upptäcker att din uppsvällda mage kommer tillsammans med smärta eller förändringar när det kommer till dina toabesök, kontakta då en läkare.

Säg hejdå till din ölmage

Du kan fortfarande njuta av den så goda och kalla ölen med måtta, utan att behöva oroa dig över en ölmage. Allt du behöver göra är att fokusera på att ändra din kost och livsstil, träna främst fettförbränningsövningar och välja mat som inte innehåller mycket kalorier.

Om du känner dig överväldigad inför uppgiften, ta kontakt med en personlig tränare eller kanske en dietist som kan pusha dig och hjälpa dig att göra dessa livsstilsförändringar för att bli av med ölmagen för gott!

Hur vi tar fram våra testvinnare

 1. Källforskning: Vi börjar med att granska rekommendationer från pålitliga källor för att få en bred överblick av marknadens bästa produkter och identifiera trender. Exempel på pålitliga källor är Prisjakt, Pricerunner, Bäst i test (originalet), Råd & Rön, Rtings.com samt Wirecutter.
 2. Utforska nätbutiker: Vi dyker in i stora onlinebutiker för att bredda vår produktlista, med fokus på popularitet, betyg och användarrecensioner.
 3. Insamling av specifikationer: För varje produkt samlar vi in detaljerad information om dess specifikationer, unika egenskaper, och funktioner för att bygga en grund för vår analys.
 4. Produktanalys: Med hjälp av omfattande data genomför vi en djupgående analys för att verifiera tillverkarnas påståenden, identifiera användarnas åsikter, och utvärdera produktens relevans och unikhet.
 5. Vår egen erfarenhet: I många fall har vi själva eller någon i vår yrkeskrets erfarenhet av produktsegmentet, och i så fall blir det noterat och vägs in i vårt slutliga omdöme.
 6. Urvalsprocess och rekommendationer: Slutligen väger vi samman all information för att bestämma vilka produkter som förtjänar våra rekommendationer, kategoriserar dem efter behov och skapar topplistor med sammanfattningar som underlättar för läsarna att hitta det bästa valet för deras specifika behov.

Denna process säkerställer att vi ger våra läsare pålitliga och välinformerade rekommendationer.

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.

Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.