Vad är testosteron?

Vad är testosterone? Detta dyker vi djupare in i och berättar för er.

Testosteron är det hormon som ansvarar för utvecklingen av mäns sexuella egenskaper. Hormoner är kemiska budbärare som utlöser nödvändiga förändringar i kroppen. Kvinnor producerar också testosteron, vanligtvis i mindre mängder.

Testosteron är en typ av androgen som produceras främst av testiklarna i celler som kallas Leydig-celler. Utan tillräckliga mängder testosteron blir män infertila. Detta beror på att testosteron hjälper utvecklingen av mogna spermier

Testosteron reglerar ett antal funktioner vid sidan av spermieproduktionen. Dessa inkluderar:

 • sexlust
 • benmassa
 • fettfördelning
 • muskelstorlek och styrka
 • produktion av röda blodkroppar

Trots att det är ett manligt könshormon bidrar testosteron också till sexlust, bentäthet och muskelstyrka hos kvinnor.

Hjärnan och hypofysen styr testosteronnivåerna. När det väl har producerats, rör sig hormonet genom blodet för att utföra sina olika viktiga funktioner.

Vanliga frågor om testosteron:

 • Kan testosteron göra dig längre?
 • Kan testosteron orsaka cancer?
 • Kan testosteron orsaka håravfall?
 • Hur ökar man testosteronnivån?
 • Hur sänker man testosteronnivån?
 • Vad gör testosteron?Kan testosteron göra dig längre?

Svar: Ökad testosteronproduktion kan hjälpa till att påskynda en pojkes längdtillväxt när han går igenom puberteten.

Kan testosteron orsaka cancer?

Svar: Enligt den största studien hittills om genetisk reglering av könshormonnivåer, visar att högre testosteronnivåer ökar riskerna för bröst- och endometriecancer hos kvinnor och prostatacancer hos män. Studien kommer från University of Cambridge och University of Exeter.

Kan testosteron orsaka håravfall?

Svar: Testosteronnivåerna är tekniskt irrelevanta när det kommer till håravfall, eftersom testosteron inte orsakar håravfall.

Det är faktiskt en av de vanligaste myterna om håravfall. Istället orsakas skallighet hos män av en biprodukt av testosteron som kallas Dihydrotestosteron (DHT). Och DHT bildas av testosteron av ett enzym som kallas 5α-reductase.

Kort sagt, det är DHT som är kopplat till håravfall när det samlas i hårbotten.

Hur ökar man testosteronnivån?

Här kommer några exempel på naturliga sätt du kan öka din testosteronnivå:

Zinc: Får du i dig bra mängder zinc så hjälper det kroppen att göra fler och bättre spermier. Både lök och vitlök innehåller mycket zinc och hjälper kroppen att tillverka testosteron. Ostron är också ett bra alternativ med mycket zinc.

Protein: Magert nötkött, kyckling, fisk och ägg är några av dina alternativ. Tofu, nötter och frön innehåller också protein, som då är veganska alternativ. Får du inte i dig tillräckligt med protein så binder kroppen mer av ditt testosteron, vilket gör att kroppen har mindre testosteron tillgängligt.

Vitamin D: Feta sorter som lax, tonfisk och makrill är rika på vitamin D. Det är en naturlig testosteronförstärkare eftersom den spelar en avgörande roll i hormonproduktionen.

Magnesium: Mineralen magnesium blockerar protein från att binda sig med testosteron. Detta betyder precis som med vitamin D, att kroppen har mer testosteron tillgängligt. Spenat, mandel, cashewnötter och jordnötter är bra källor för magnesium.

Granatäpple: Granatäpple sänker nivåerna av stresshormoner, såsom kortisol, vilket hjälper till att höja nivåerna av könshormoner inklusive testosteron. Det kan även sänka ditt blodtryck och få dig på bättre humör.

Skippa alkoholen: Det tar bara 5 dagars regelbundet drickande för att din testosteronnivå ska sjunka. Alkohol kan kasta bort många delar av kroppens hormonsystem. Drickare som dricker mycket kan ha krympta testiklar, tunt hår på bröstet och skägget och högre nivåer av det kvinnliga hormonet östrogen.

Styrketräna: Forskning har visat att lyfta tyngre vikter är den bästa träningsformen för att öka testosteronet. När muskelmassan ökar kommer det att trigga kroppen att producera mer testosteron. Du ska dock inte överdriva, för mycket träningt kan ha motsatt effekt.

Se till att få bra med sömn: Din kropp höjer testosteronet när du somnar. Nivåerna toppar när du börjar drömma och stannar där tills du vaknar. Men dagtid kan testosteronnivåerna sjunka med upp till 15 % när du bara får 5 timmars sömn. Sikta på 7 eller 8 timmar varje natt, även om det innebär en förändring i ditt schema.

Vad påverkar testosterone? Det finns olika naturliga sätt du kan höja eller sänka din testosteronnivå med.

Hur sänker man testosteronnivån?

Svar: Nedan listar vi några matprodukter som kan sänka testosteronnivån:

Soja och soja-baserade produkter: Soja innehåller i allmänhet en stor volym fytoöstrogenisoflavoner, östrogenliknande föreningar som finns i växter. Dessa fytoöstrogener kan utlösa östrogenreceptorer i din kropp, men de kan också minska aktiviteten hos dina androgenreceptorer, som ditt testosteron binder sig till. Om det inte kan binda till dessa receptorer kan ditt testosteron inte fungera som det ska.

Lakritsrot: Lakritsrot skiljer sig från lakrits i den form du är bekant med i godisgången. Det används ofta som ett örttillskott, ett te eller ett sötningsmedel för drycker. Enligt en liten studie sjönk testosteronvärdena hos män med 26 procent efter att ha konsumerat 7 gram lakritsrot dagligen under en vecka.

Nötter: Nötter har fått ett gott rykte för att innehålla hälsosamma fetter och mineraler, men flera studier visar hur nötter med hög halt av fleromättade fettsyror[18] – inklusive valnötter, pistagenötter, jordnötter, pekannötter och mandel – kan orsaka oxidativ stress till lagringsvävnader, vilket i själva verket kan sänka dina testosteronnivåer.

Mynta: Spearmint och pepparmynta har länge hyllats som naturläkemedel för stress, matsmältningsproblem och bihålor. Dessutom kan de verkligen hjälpa till att fräscha upp din andedräkt. Tyvärr tyder viss forskning på att när det kommer till hormoner kan mynta skada testosteronnivån.

Enligt en djurstudie minskade testosteronnivåerna hos råttor som regelbundet fick pepparmynta eller grönmintste i jämförelse med en kontrollgrupp som fick dricksvatten. En annan studie fann att grönmynta inducerade oxidativ stress hos råttor, vilket resulterade i minskat testosteron.

En annan 30-dagars studie på kvinnor visade att dagligt drickande av grönmynta örtte orsakade en signifikant minskning av testosteronnivåerna. Mer forskning måste göras, särskilt med mänskliga manliga försökspersoner, innan ett negativt samband definitivt etableras mellan mynta och lågt testosteron.

Socker: Kanske är det lite lättare att minska sockerintaget om du har en bättre uppfattning om vad det kan göra med dina hormoner. En studie dokumenterade att män i åldern 19 till 74 upplevde så mycket som 25 procents sänkning i testosteronnivåerna efter sockerintag, där nivåerna förblev sänkta i upp till två timmar. Gillar du att dricka läsk och energidrycker? Forskare rapporterade att sockersötade drycker var associerade med låga T-nivåer hos 59 procent av försökspersonerna.

Alkohol: En och annan drink kommer inte nödvändigtvis att ge dina hormoner en baksmälla. Men om du gillar att ofta dricka öl, sprit eller vin kan ditt testosteron sjunka. Det finns omfattande forskning om att för mycket alkohol hämmar funktionen hos din hypotalamus, hypofys och testiklar. Liksom med mejeriprodukter kan hypotalamus inte släppa ut GnRH, hypofysen kan inte frigöra FSH och LH, och dina testiklar kan inte producera testosteron.

Linfrö: Det råder ingen tvekan om att linfrö erbjuder hälsofördelar som att förbättra kolesterolnivåer och matsmältningshälsa och sänka blodtrycket. För mycket av det kan dock förvandla det till en testosterondödare.

Linfrö är en extremt rik källa till dietlignaner. Lignaner är växtbaserade föreningar som kan minska totala och fria T-nivåer och förhindra omvandlingen av testosteron till något användbart; det välbehövliga androgenet dihydrotestosteron. I en liten studie där 25 män som diagnostiserats med prostatacancer anpassade en diet med låg fetthalt kompletterad med linfrö. Forskare observerade betydande minskningar av totalt och fritt testosteron.

Dessutom är linfrö rikt på omega-3-fettsyror. Även om det är att föredra framför omega-6, visar viss forskning att för mycket omega-3 också kan bidra till att sänka testosteronnivåerna.

Vad gör testosteron?

Testosteron är det viktigaste könshormonet hos män och spelar ett antal viktiga roller, såsom:

 • Utvecklingen av penis och testiklar
 • Röstens fördjupning under puberteten
 • Utseendet av ansiktshår och könshår från och med puberteten; senare i livet kan det spela en roll vid skallighet
 • Muskelstorlek och styrka
 • Bentillväxt
 • Sexlust
 • Spermieproduktion

Om du trodde att testosteron bara var viktigt hos män, skulle du ha fel. Testosteron produceras i äggstockarna och binjurarna. Det är ett av flera androgener (manliga könshormoner) hos kvinnor. Dessa hormoner tros ha viktiga effekter för:

 • Ovarial funktion
 • Benstyrka
 • Sexlust
Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.

Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.