bäst i test: chinsstång

Bästa Pulsoximeter 2023

Bästa pulsoximeter 2023

Med en pulsoximeter är det enkelt att se hur mycket syre som finns i blodet. Detta är i sin tur en indikation på hur bra blodcirkulation och syreupptagningsförmåga kroppen har. Att hålla koll på detta kan vara ett sätt att både optimera sin träning och säkerställa att man upptäcker eventuella hälsoproblem i tid.

En pulsoximeter är en liten portabel enhet som består av två huvudkomponenter. Nämligen en ljuskälla och en mätare. Ljuskällan lyser genom din hud och vävnader, medan mätaren känner av mängden ljus som reflekteras tillbaka från vävnaden.

Mängden ljus som absorberas av hemoglobinet i ditt blod är i detta hänseende en indikation på hur mycket syre som finns tillgängligt. Många pulsoximetrar håller även koll på puls, hjärtfrekvens och annat som kan vara av vikt att mäta regelbundet.

Vilken pulsoximeter är rätt val?

Det finns ett stort antal pulsoximetrar på marknaden. Allt ifrån professionella modeller som lever upp till medicinsk nivå av tillförlitlighet till prisvärda enklare varianter som kan användas för att få en bra uppskattning av allmänhälsan.

För att man inte ska spendera pengar i onödan är det därför väldigt viktiga att välja en pulsoximeter vars tillförlitlighet och funktionalitet motsvarar ens egna förväntningar. Genom att göra rätt val kan du få en produkt som gör stor nytta för just dig. Vi har plockat fram sex pulsoximeter som vi tyckte höll måttet.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Beurer Pulsoximeter PO80

Kvalitetsprodukt med klinisk tillförlitlighet

Bästa prisvärda

Beurer Pulsoximeter PO30

Pålitlig och praktisk

Bästa för regelbundenhet

Medisana PULSOXIMETER PM 100

Otroligt lättanvänd och snabb

De pulsoximetrar som var bäst i test

Jämfört med andra sätt att mäta syresättning så är en pulsoximeter snabb, rättvisande och skapar minimalt med obehag. Detta har gjort dem populära inom både vården och för användning i hemmet. De gör det även väldigt enkelt att kontinuerligt mäta blodet för att lägga märke till oväntade avvikelser.

För dig som är fysiskt aktiv kan en pulsoximeter även vara ett smidigt sätt att hålla koll på hur mycket syresättningen sjunker i samband med träning. Detta är ett smidigt sätt att få en känsla för den naturliga variationen i syrenivåer i samband med fysisk aktivitet och på så sätt optimera intensiteten.

Hur ska bra pulsoximeter vara?

En bra pulsoximeter ska först och främst ha bra balans mellan tillförlitlighet och prissättning. I optimala fall mäter den med professionell nivå av rättvisande resultat. Samtidigt är det viktigt att de är lättanvända och bekväma. Särskilt om man planerar att i ett långsiktigt hänseende hålla koll på sina nivåer.

Vi har plockat fram 5 riktigt bra pulsoximeter för olika ändamål.

Detta är våra testvinnare bland pulsoximeter:

Beurer Pulsoximeter PO80

4,7/5,0

Märkesprodukt från pålitlig tillverkare

Så här ser Beurer Pulsoximeter PO80 ut.

Snabbfakta:

 • Mäter arteriell syresättning och hjärtfrekvens
 • Monteras på fingret
 • Avläser i realtid och ger historisk överblick

Beurer har lanserat några av marknadens bästa Pulsoximetrar som är både lättanvända och håller kliniskt hög nivå av tillförlitlighet. Deras Pulsoximeter PO80 är framtagen för regelbunden granskning av syresättning i samband med krävande träning eller sjukdom. Den rekommenderas för dig som lider av hjärtproblem, bronkit, KOL eller annan lungrelaterad sjukdom.

Den är definitivt bekväm att använda. Man placerar den på fingret och trycker på knappen så har man en bild över nuläget gällande syresättningen. Med ett ytterligare klick så sätter man PO80 i kontinuerligt läge och får på så sätt ett perspektiv på förändringar. Displayen gör det enkelt att få en överblick då den både värde och en representativ kurva.

Plus:

 • Otroligt detaljerad display
 • Håller även koll på pulsen
 • Testad för tillförlitlighet

Värt att fundera över:

 • Stödjer ej MAC eller smartphones

Beurer Pulsoximeter PO30

4,5/5,0

Praktisk, prisvärd och tillförlitlig

Så här ser Beurer Pulsoximeter PO30 ut.

Snabbfakta:

 • Mäter syresättning och hjärtfrekvens.
 • Drivs med två AAA-batterier.
 • Realtidsdisplay.

Pulsoximeter PO30 är Beurers inträdesmodell bland pulsoximetrar. Den håller samma höga nivå av tillförlitlighet som deras övriga alternativ men är lite mer begränsad när det kommer till funktionalitet. Den har inte lika tydlig display som deras dyrare modell. Inte heller räcker batteriet lika länge. Däremot använder den utbytbara batterier vilket gör att det är enkelt att ha med extrabatterier vid behov.

Vad som gör den ett bra val är att den dels kostar mindre samtidigt som man får en kvalitetsprodukt. Därför är den perfekt för dig som vill ha en pulsoximeter när du är på resande fot eller som alltid vill ha en tillgänglig i samband med träning. Mycket värde för pengarna.

Plus:

 • Väldigt smidig
 • Enkelt att ha med extrabatterier
 • Mäter snabbt

Värt att fundera över:

 • Kortare batteritid än laddningsbara alternativ

MEDISANA PULSOXIMETER PM 100

4,5/5,0

Robust och lättanvänd pulsoximeter

Så här ser Medisana Pulsoximeter PM 100 ut.

Snabbfakta:

 • Mäter syremättnad och hjärtfrekvens.
 • Aktiveras med ett knapptryck.
 • Drivs med AAA-batterier.

Medisana har lanserat en smidig pulsoximeter som gör det enkelt att direkt så en inblick i hur man ligger till när det kommer till både hjärtfrekvens och syremättnad. Den är konstruerad för att inte kräva mer än ett klick och är därför perfekt för spontana avläsningar.

Det här är en pulsoximeter som känns robust. Den har ett stabilt hölje och sitter bar på fingret. Den ger en avläsning på några få sekunder. Värt att notera är att den i vissa fall visar lite mer variation än vissa andra modeller. Om du behöver en väldigt snabb och effektiv pulsoximeter är den värt att titta närmare på. Använder du dem däremot för att hålla koll på ditt hälsotillstånd så finns det mer tillförlitliga alternativ.

0Plus:

 • Tåligt hölje
 • Konkret display
 • Batterierna räcker länge

Värt att fundera över:

 • Ej lika tillförlitlig som övriga alternativ

Braun Pulsoximeter 1

4,2/5,0

Lågt prissatt men medicintekniskt certifierad

Så här ser Braun Pulsoximeter 1 ut.

Snabbfakta:

 • Mäter syremättnad och puls
 • Drivs med AAA-batterier
 • Kliniskt rättvisande

Med Pulse Oximeter 1 har Braun på allvar bestämt sig för att konkurrera på den växande marknaden för pulsoximetrar. Dess display visar det allra mest väsentliga med fokus på puls och syremättnad. Den sitter bra och bekvämt på fingret vilket gör att den fungerar lika bar för löpträning som för hälsoutvärdering.

Ett riktigt bra skäl att överväga Pulse Oximeter 1 är att den kostar som många budgetalternativ men har utvärderats och bekräftats vara kliniskt rättvisande. Det gör att man får en pålitlig medicinsk produkt till ett oerhört lågt pris. Det finns bättre alternativ för dig som vill ha långsiktig historik. Men för att kolla hur man ligger till här och nu är den helt klart riktigt bra.

Plus:

 • Väldigt bra värde för pengarna
 • Mycket information på skärmen
 • Automatisk avstängning

Värt att fundera över:

 • Något kort batteritid

MSO Pulsoximeter P09

4,0/5,0

Pulsoximeter med fokus på tydlig display

Så här ser MSO Pulsoximeter P09 ut.

Snabbfakta:

 • Mäter syresättning, hjärtfrekvens och blodflöde
 • Visar historik på skärmen
 • Drives med AAA-batterier

P09 från MSO är en lättanvänd pulsoximeter med oerhört tydlig display. Ett klick gör att man får en direktavläsning av såväl syresättning som blodflöde och hjärtfrekvens. En väldigt mångfacetterad pulsoximeter som gör mycket information direkt tillgänglig.

Den är definitivt smidig att använda. Man ser direkt hur man ligger till och den sparar även flera timmars historik vilket gör att man får tillgång till en graf som visar hur jämna värden man har. Därför är den passande för dig som vill få en inblick i hur du ligger till under sömn eller i samband med träning. Bra batteritid bäddar för långsiktiga resultat.

Plus:

 • Bra batteritid
 • Tydlig display
 • Ger upp till 8 timmars historik

Värt att fundera över:

 • Ej lika tillförlitlig som övriga alternativ

Köpguide för pulsoximeter – Så väljer du rätt

Att välja en bra pulsoximeter handlar på sätt och vis om att känna till sina egna behov och det tilltänkta användningsområdet. Här är en liten köpguide som i bästa fall leder dig in på rätt väg.

Tillförlitlighet

Om du planerar att använda din pulsoximeter för träning så är nuläget inte lika viktigt som det övergripande perspektivet. Använder du den däremot för att hålla koll på hälsan så kan det vara kritiskt att alltid få helt korrekta värden. Därför kan det vara en bra idé att kontrollera huruvida pulsoximetern är certifierat rättvisande.

Kompatibilitet

Vill du ser hur du ligger till i det långa loppet är det i många fall nödvändigt att kunna sammanlänka pulsoximetern med en dator eller smartphone. Åtminstone om man vill få tillgång till enkla och tydliga grafer och smidig historik. Kolla därför huruvida pulsoximeterns stödjer just din dator eller din mobila enhet.

Batterier

Om du tänker plocka med dig pulsoximetern på träningsrundan eller aktiviteter kan det vara en bra idé att välja en modell som drivs av AAA-batterier. Då slipper du riskera att inse att du glömt bort att ladda den. Samtidigt är det värt att tänka på att laddningsbara batterier håller längre och i de flesta fall bjuder på bättre drifttid.

Produkter som passar bra till pulsoximeter

Här är några saker som med fördel kan komplettera ditt köp av pulsoximeter. Särskilt för dig som i ett långsiktigt hänseende värdesätter god hälsa.

Probiotika

Goda bakterier har visat sig främja många av de saker som en pulsoximeter faktiskt mäter. Därför kan de vara ett bra val för dig som vill använda din pulsoximeter till att uppnå bättre hälsa eller bättre träningsresultat.

Så genomfördes testet

Testpersonen var en fysiskt aktiv person med tidigare erfarenheter av att använda pulsoximetrar i samband med träning och för att utvärdera allmänhälsan.

Testpersonens längd: 185 cm.

Testpersonens vikt: 82 kg.

Så utvärderade vi produkterna

Med ambitionen att tillhandahålla ett på det stora hela objektivt test så valde vi att särskild förhålla oss till dessa faktorer. Samtidigt lade vi vikt på den subjektiva helhetsupplevelsen.

Funktionalitet. Vilka funktioner har den?

Bekvämlighet. Är den lämpad för långvarigt bruk?

Display. Hur lättavläst är den?

Drift. Vilken strömkälla kräver den?

Prissättning. Är den värd sitt pris?

Andra personers upplevelser

I vissa fall har det lönat sig att plocka in utomstående personers upplevelser och infallsvinklar. Därför vi inkluderat dessa när vi ansett att det skapar mervärde för dig som läsare.

Vanliga frågor och svar om


Vad är normal syremättnad i blodet?

I normala fall ska blodets syremättnad ligga mellan 95% och 100%. Om man är äldre eller i samband med intensiv träning eller vid sömn så kan man periodvis uppleva lägre värden. Långvarigt låga värden kan vara skäl att göra en mer noggrann utredning.


Hur pålitlig är en pulsoximeter?

Hur pålitlig en pulsoximeter är skiljer sig åt mellan olika modeller. Om man vill vara säker på att få högsta möjliga tillförlitlighet bör man välja en kliniskt utvärderad och CE-märkt produkt. Dessa lever upp till kraven på medicintekniska produkter.


Vad visar en pulsoximeter?

En pulsoximeter visar syremättnaden i blodet. Detta kallas även för blodets oxygensaturation. Det är ett tecken på hur mycket syre som finns i blodet och vilka förutsättningar som finns för korrekt syretransport i kroppen. Vissa visar även puls och blodflöde.


Vilken pulsoximeter är bäst?

Den pulsoximeter som är bäst är typiskt sett den som har utvärderats och bekräftats vara kliniskt tillförlitlig. Samtidigt kan individuella faktorer såsom viljan att mäta puls även påverka huruvida en viss pulsoximeter är bäst för just dig.


Vad är kostnadsspannet för en pulsoximeter?

Priset på en pulsoximeter ligger typiskt sett mellan ungefär 350 kronor och 1200 kronor. Det är däremot inte nödvändigtvis priset som avgör huruvida det är en bra eller ens tillförlitlig produkt.


Vad händer om man har låg syresättning?

Periodvis låg syresättning behöver inte nödvändigtvis vara ett tecken på problem. Men långvarigt låg eller kortvarigt men högst påtagligt låg syresättning kan tyda på bakomliggande hälsoproblem. Det kan innebär att kroppen inte får den mängd syre som krävs för att fungera. Väldigt låga värden kan vara direkt livshotande.


Foto av författare

Anton Olsson


Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.