Bästa maghjul 2023

Bästa maghjul 2023

Maghjulet skulle nog kunna sägas vara en modern klassiker. Som träningsredskap har det gjort en spännande resa från TV-shop till att faktiskt erkännas som fullt funktionellt träningsredskap. Vid sidan av sit-ups och crunches är maghjulet en av de mest lättillgängliga och effektiva övningarna för mage, rygg och bålstabilitet.

Numera finns det däremot oerhört många olika maghjul allt välja mellan. Men då de varierar stort i material och konstruktion är de i många fall lämpade för väldigt olika situationer och behov. Vi har tittat närmare på maghjul och sållat ut de som vi tycker är ett riktigt bra val.

Vilket maghjul är rätt val?

För att få bästa möjliga upplevelse är det viktigt att man kan lita på sitt maghjul. Det är ett måste om man ska kunna fokusera på sin träning. Därför lönar det sig definitivt att vara lite särskilt noggrann när man ska välja produkt. Vi har sållat ut fem maghjul som är väl värda att överväga.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bästa i överlag

Så här ser Bästa överlag maghjulet Iron Gym Speed Abs Pro ut.

Iron Gym Speed Abs PRO

Prisvärt hjul med extra pålitliga grepp

Bästa för hög belastning

Så här ser Bästa för hög belastning maghjulet Iron Gym Speed Abs ut.

Iron Gym Speed Abs

Fjädrat kvalitetshjul

Mest prisvärda maghjul

Så här ser Mest prisvärda maghjulet AB Roller Recycled ut.

AB Roller Recycled

Stabilt och gör vad det ska

De maghjul som var bäst i test

Vi har sållat bland utbudet och plockat fram ställningar som matchade våra kriterier för riktigt bra val. För att testet ska vara relevant för just dig har vi strävat efter att lyfta fram så ändamålsenliga ställningar som möjligt. Därför hittar du alternativ för såväl hög belastning som högsta möjliga värde för pengarna.

Hur ska ett bra maghjul vara?

Då syftet med ett maghjul är att stärka coremusklerna så är det av naturliga skäl viktigt att det är stabilt och känns pålitligt att använda. Samtidigt måste hjulet löpa fritt och säkerställa bra grepp. Materialmässigt vill man även gärna ha bra nivå av hållbarhet.

Här är 5 riktigt bra maghjul.

Detta är våra testvinnare bland maghjul:

Iron Gym Speed Abs PRO

4,6/5,0

Ergonomiskt maghjul med hög viktgräns

Snabbfakta:

 • Ergonomiska greppvänliga handtag
 • Maxvikt på 135 kg
 • Stadigt hjul

Iron Gym har lanserat ett flertal maghjul som samtliga håller väldigt hög nivå. Speed Abs PRO är deras mest ergonomiska alternativ. Vad som gör att den sticker ut ur mängden är att den minimerar den belastning som annars hamnar på handlederna och istället fokuserar på ren och skär muskelaktivitet.

På det stora hela är Iron Gym Speed Abs PRO ett väldigt kvalitativt hjul som säkerställer stadga och bra utförande. Värt att tänka på är att handtagen har ett ganska särpräglat utförande som skiljer sig från övriga hjul.

Det är inte nödvändigtvis något negativt, men om du är vana med raka handtag kommer du märka att belastningen delvis förskjuta från grepp och vrister till överarmarna.

Plus:

 • Otroligt bra grepp
 • Hög viktgräns
 • Väldigt brett hjul

Värt att fundera över:

 • Greppet påverkar utförandet

Iron Gym Speed Abs

4,7/5,0

Kvalitetshjul som gör träningen mer effektiv

Snabbfakta:

 • Ergonomiskt utförande
 • Maxvikt på 135 kg
 • Fjädrat mittparti

Ett riktigt premiumhjul som kommer att hålla länge. Speed Ab från Iron Gym har i stort sett allt man kan förvänta sig av ett maghjul och bjuder även på en hel del oväntade bonusar. Det dämpade mittpartiet gör att hjulet ger ergonomisk träning samtidigt som de vinklade handtagen minimerar belastningen på handlederna.

Man märker direkt att Iron Gym har spenderat mycket tid på att utvärdera vad som egentligen kännetecknar ett bra maghjul. Speed Ab kan i detta hänseende vara ett av de i särklass bästa maghjulen som har lanserats.

Utformningen gör att all belastning skiftas till överkroppen. Detta är att jämföra med många billigare jul som lägger stor påfrestning på underarmar och handleder. Ger definitivt bra träning för hela överkroppen.

Plus:

 • Väldigt hög stabilitet
 • Lägger verkligen fokus på coremusklerna
 • Känns tryggt att använda

Värt att fundera över:

 • Har en annan känsla än traditionella maghjul

AB Roller Recycled

4,0/5,0

Prisvärt maghjul i klassiskt utförande

Snabbfakta:

 • Raka handtag
 • Tillverkat av återvunnet plast
 • Greppvänligt NBR-gummiskum

Från Casall kommer här ett på alla sätt traditionellt maghjul. Raka handtag och räfflat hjul gör att man direkt känner igen sig om man någonsin tidigare har använt ett träningshjul. För den som gillar nischprodukter kan det vara värt att uppmärksamma att hjulet är tillverkat av återvunnen plast.

Om du vill ha ett traditionellt maghjul utan krusiduller så kommer AB Roller Recycled helt klart att falla dig i smaken. Även om det inte kommer att vinna några priser för det mest ergonomiska hjulet så gör det definitivt vad det ska.

Plus:

 • Levereras med knäskydd
 • Utan ftalater
 • Bra känsla

Värt att fundera över:

 • Belastar handlederna

Master Fitness Ab Wheel Double

3,9/5,0

Maghjul med extra bra sidostadga

 • Dubbla hjul
 • Gummerat grepp
 • Långa handtag

Master Fitness Ab Wheel Double är ett maghjul med dubbla hjul som ger väldigt bra sidostabilitet. De långa handtagen ger bra grepp och gör det hela till ett maghjul som är oerhört enkelt att komma igång med.

Något som kan vara värt att tänka på är att maghjul med dubbla hjul per automatik ger bättre stadga. Detta är definitivt bra för dig som nyss kommit igång med träningen. Men på sikt innebär det även att coremusklerna inte aktiveras i samma utsträckning.

Därför är det på sikt värt att överväga ett annat alternativ, eller att annat hjul som komplement. Man märker att en stor del av belastningen hamnar direkt på magmusklerna, med mindre aktivering av sidopartierna.

Plus:

 • Oerhört bra stabilitet
 • Hjulen glider lätt
 • Bra för nybörjare

Värt att fundera över:

 • Ökad stadga minskar intensiteten på bålträningen

Master Ab Wheel

3,8/5,0

Hjul med särskilt bra grepp

Snabbfakta:

 • Dubbla hjul
 • Gummerat grepp och hjul.
 • Smala handtag.

Master Fitness Master Ab Wheel är ett maghjul där greppet är i fokus. De dubbla hjulen ger bra stabilitet och med gummerade ytor så har hjulet bra kontakt med marken. Den robusta plasten gör att hjulet känns pålitligt och att det klarar påtaglig belastning.

Detta hjul är något utav ett mellanting mellan ett klassiskt maghjul och en variant med dubbla däck. För även om den faktiskt har två däck så sitter de något tätare än vad de gör på motsvarande produkter.

Därför ger den något mer träning av sidorna än övriga maghjul med dubbla däck. Där hjulet sticker ut ur mängden är däremot greppet. Såväl hjul som handtag är räfflade och gummerade för riktigt bra grepp.

Plus:

 • Väldigt bra greppytor
 • Extra bra sidostabilitet
 • Känns oerhört gediget

Värt att fundera över:

 • Ej optimalt för träning av sidomuskulaturen

Köpguide för maghjul – Så väljer du rätt!

Vill du vara säker på att få ut så mycket som möjligt av din träning med maghjul så är det definitivt värt att vara lite extra eftertänksam gällande vilket hjul du faktiskt väljer. Detta saker kan vara bra att hålla i åtanke.

Viktgräns

Precis som all annan träningsutrustning så har maghjulen en gräns när det kommer till belastning. Denna gräns står i direkt relation till kvalitén på materialet. Men det är sällan nödvändigt att välja en högre gräns än vad man faktiskt behöver, då de mer robusta hjulen även är dyrare.

Grepp

Det finns maghjul med många olika sorts grepp. Att handtagen känns bekväma och pålitliga är i många fall viktigt om man vill känna högsta möjliga säkerhet och tillförlitlighet i utförandet. Om du värdesätter greppet kan det vara värt att välja att maghjul med särskilt ergonomiskt grepp.

Stabilitet

Ett maghjuls allmänna stabilitet är summan av såväl själva hjulets stabilitet som greppens pålitlighet och materialets stadga. Hjulets maxvikt ger ofta en bra indikation på huruvida hjulet är stabilt.

Produkter som passar bra till maghjul

Dessa produkter kan i många fall bli ett bra komplement till ditt maghjul och hjälpa dig att få så bra träning som möjligt.

Träningshandskar

Även om många maghjul har greppvänliga handtag så kan ett par träningshandskar såväl förbättra greppet ytterligare som minimera risken för hudskador och valkar.

Kosttillskott

Kosttillskott är ett givet sätt att få ut så mycket som möjligt av träningen. De främjar återhämtning och ser till att kroppen har vad som krävs för att prestera.

Så genomfördes testet

Maghjulen testades av en person med tidigare erfarenheter av kroppsviktsbaserad övning och kampsport.

Testpersonens längd: 179 cm.

Testpersonens vikt: 72 kg.

Så utvärderade vi produkterna

För att vår genomgång skulle ge så mycket mervärde som möjligt för dig som läser valde vi att tillämpa ett både objektivt och subjektivt perspektiv i olika hänseenden. Här är några saker som vi fäste särskilt mycket vikt vid.

Material: Vad var maghjulet tillverkat av?

Maxvikt: Vad var hjulets viktgräns?

Grepp: Var greppet bekvämt och pålitligt?

Stabilitet: Hur pålitlig kändes hjulets?

Prissättning: Gav priset valuta för pengarna?

Andra personers upplevelser

För att även täcka de saker som kan vara lätt att missa har vi när lämpligt tagit in andra personers perspektiv. På så sätt kan vi säkerställa att även långsiktiga faktorer tas i åtanke. Ett enkelt sätt att beakta saker som inte nödvändigtvis blir helt uppenbara när en produkt testas i ett förhållandevis kortsiktigt hänseende.


Hur vi tar fram våra testvinnare

 1. Källforskning: Vi börjar med att granska rekommendationer från pålitliga källor för att få en bred överblick av marknadens bästa produkter och identifiera trender. Exempel på pålitliga källor är Prisjakt, Pricerunner, Bäst i test (originalet), Råd & Rön, Rtings.com samt Wirecutter.
 2. Utforska nätbutiker: Vi dyker in i stora onlinebutiker för att bredda vår produktlista, med fokus på popularitet, betyg och användarrecensioner.
 3. Insamling av specifikationer: För varje produkt samlar vi in detaljerad information om dess specifikationer, unika egenskaper, och funktioner för att bygga en grund för vår analys.
 4. Produktanalys: Med hjälp av omfattande data genomför vi en djupgående analys för att verifiera tillverkarnas påståenden, identifiera användarnas åsikter, och utvärdera produktens relevans och unikhet.
 5. Vår egen erfarenhet: I många fall har vi själva eller någon i vår yrkeskrets erfarenhet av produktsegmentet, och i så fall blir det noterat och vägs in i vårt slutliga omdöme.
 6. Urvalsprocess och rekommendationer: Slutligen väger vi samman all information för att bestämma vilka produkter som förtjänar våra rekommendationer, kategoriserar dem efter behov och skapar topplistor med sammanfattningar som underlättar för läsarna att hitta det bästa valet för deras specifika behov.

Denna process säkerställer att vi ger våra läsare pålitliga och välinformerade rekommendationer.

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.

Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.