Bästa Dipsställning 2023

Dips är en klassisk övning som kan ge väldigt varierad träning av överkroppen. Genom att justera greppvidd och rörelsemoment kan man komma åt såväl axlar och rygg som bröst och triceps. Detta har gjort den till en stapelvara inom allt ifrån militären till kroppsbygge.

Vill man vara säker på att få riktigt bra resultat av sin dipsträning är det definitivt värt att överväga en dipsställning. Dessa möjliggör riktigt djupa dips och ser även till att du kan öka belastningen med hjälp av vikter och ett dipsbälte.

Här är några av de ställningar som hjälper dig på vägen

Vilken dipsställning är rätt val?

Att välja dipsställning handlar mycket om att hitta en ställning som ligger inom rätt prisklass och samtidigt känns tillräckligt stabil och pålitlig för att faktiskt användas. I detta hänseende är stabilitet och maxvikt två avgörande faktorer. Särskilt om du planerar att träna med viktväst eller dipsbälte. Vi har plockat fram fem dipsställningar som du definitivt blir nöjd med.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bästa i överlag

Så här ser Dipsställning PT050 ut.

Dipsställning PT050

Oerhört stabil ställning som tål hög vikt

Bästa för träning med extra vikt

Master Fitness Dip Rack

Täcker de flesta behov i alla lägen

Bästa prisvärda dipsställningen

Så här ser VidaXL Justerbar Träningsstation ut.

VidaXL Justerbar Träningsstation

Mångfacetterat och prisvärt träningsställning

De dipsställningar som var bäst i test

Vi har sållat bland utbudet och plockat fram ställningar som matchade våra kriterier för riktigt bra val. För att testet ska vara relevant för just dig har vi strävat efter att lyfta fram så ändamålsenliga ställningar som möjligt. Därför hittar du alternativ för såväl hög belastning som högsta möjliga värde för pengarna.

Hur ska en bra dipsställning vara?

Det kanske i särklass främsta kriteriet för en bra dipställning är att den ska kännas robust och pålitlig. Men samtidigt är det av naturliga skäl viktigt att den ger prismässig valuta för pengarna och är ändamålsenlig utifrån just dina behov.

Vi har plockat fram 5 riktigt bra ställningar.

Detta är våra testvinnare bland dipsställningar:

Master Fitness Dip Rack

4,5/5,0

Kvalitetsställning i gymkvalitet

Så här ser Master Fitness Dip Rack ut.

Snabbfakta:

 • Maxvikt på 180 kg.
 • Greppbredd på 50 mm.
 • 120 cm höjd.

Från Master Fitness kommer här en kvalitativ ställning med väldigt hög maxbelastning. Som testets tungviktare klarar den ända upp till 180 kg. Därför är den vår självklara rekommendation för dig som tränar med viktväst eller dipsbälte. Men hur är den att använda?

Stabilitetsmässigt håller den hög nivå. Kontaktytan är bred då den nedre stabilitetsstången är i direktkontakt med marken, vilket gör att vikten fördelas över totalt sett tre stänger. Den känns därför väldigt trygg även när man har hög viktbelastning. Greppmässigt är handtagen tillräckligt smala för att vara bekväma, men samtidigt tillräckligt breda för att aktivera greppmusklerna.

Plus:

 • Väldigt stabil
 • Tål träning med extra belastning
 • Sammanfogade bars ger bra stabilitet

Värt att fundera över:

 • Ej justerbar

Dipsställning PT050

4,6/5,0

Prisvärd dipsställning som tål extra belastning

Så här ser Dipsställning PT050 ut.

Snabbfakta:

 • Maxvikt på 150 kg.
 • Gummerade handtag.
 • 120 cm höjd.

Insportline har ett stort antal produkter i gränslandet mellan konsumentmarknaden och professionella alternativ. Deras dipsställning är framtagen för att vara ett pålitligt alternativ för dig som vill skapa rätt förutsättningar för hård träning i gymmet. Med gummerade grepp och extra handtag för armhävningar är den definitivt väl värd att överväga.

Det gummerade greppet är bekvämt för dig som uppskattar extra greppförmåga. Konstruktionen känns stabil även när man tränar med extravikter. Värt att poängtera är att det däremot finns bättre val för dig som vill maxa belastningen. Däremot är den helt klart tillräckligt kvalitativ för att jämföras med avsevärt mycket dyrare produkter.

Plus:

 • Extra handtag för armhävningar
 • Väldigt bra grepp
 • Gedigen konstruktion

Värt att fundera över:

 • Ej justerbar höjd

VidaXL Justerbar Träningsstation

4,3/5,0

Väldigt mångfacetterad träningsställning

Detta är VidaXL Justerbar Träningsstation dipsställning.

Snabbfakta:

 • Maxvikt på 100 kg.
 • Mångfacetterad.
 • Justerbar höjd.

Denna dipsställning från VidaXL är förvånansvärt mångfacetterat. Genom att kombinera dipsställning med chinsstång skapas rätt förutsättningar för väldigt varierad träning. Men värt att tänka på är att denna mångfacettering definitivt sker på viss bekostnad av stabilitet. Väl värd att överväga för dig som tränar med kroppsvikt, men lägg märke till att den övre viktgränsen inte sträcker sig bortom hundra kilogram.

För renodlade kroppsviktsövningar ger denna justerbara dipsställning oerhört mycket valuta för pengarna. Ett smidigt sätt att träna hela överkroppen utan att känna sig begränsad. Vi uppskattar särskilt att man själv väljer huruvida man vill montera den övre sektionen, eller om man föredrar att använda den som renodlad dipsställning.

Plus:

 • Ger väldigt mångfacetterad träning
 • Mycket värde för pengarna
 • Lätt att justera

Värt att fundera över:

 • Ej lika stabil som övriga

Master Fitness Maxi Träningsbar

4,0/5,0

Oerhört prisvärt dipsbälte för dig som vill prova på

Detta är Master Fitness Maxi Träningsbar.

Snabbfakta:

 • Maxvikt på 90 kg.
 • 73 cm höjd.
 • Fristående stänger.

Master Fitness Maxi träningsbar är en smidig dipsställning som ger bra grepp och acceptabel stabilitet. Som lågprisalternativ får du en ställning ger valuta för pengarna. Den är lättmonterad och är oerhört praktisk att flytta.

Då de två sektionerna är helt fristående så är det svårt att rekommendera den här för dig som tränar med extra belastning. Däremot kan den definitivt vara ett alternativ för dig som prioriterar dips med kroppsvikt, och som gillar omvända chins och armhävningar.

Plus:

 • Går att använda för varierad träning
 • Praktiskt utförande
 • Enkel att flytta

Värt att fundera över:

 • Finns mer stabila alternativ

Nordic Fighter Dip Stand

4,2/5,0

Klassiskt pålitlig dipsställning

Detta är Nordic Fighter's Dip Stand dipsställning.

Snabbfakta:

 • Tre stabilitetsstänger.
 • 45 mm grepp.
 • 120 cm höjd

En på många sätt klassisk dipsställning som med bra kontaktyta säkerställer hög stabilitet och säker utförande av ett stort antal övningar. Passar bra för såväl träning med kroppsvikt som träning med extra belastning. Den standardiserade höjden på 120 cm gör att den som tidigare tränat med denna sorts ställning känner igen sig.

Denna ställning är på det stora hela ett pålitligt och prisvärt val. Prismässigt ligger den på samma nivå som många avsevärt mycket mindre kvalitativa ställningar. Trots detta känns den trygg även när man tränar med förhållandevis hög vikt. Med tre stänger som alla är i kontakt med marken är risken väldigt låg för att ställningen ska vicka.

Plus:

 • Känns gedigen
 • Dubbla stänger för hög stabilitet
 • Bra greppbredd

Värt att fundera över:

 • Vinklade handtag

Köpguide för dipsställningar – Så väljer du rätt!

Om du vill att dina dips ska ge det resultat du förväntar dig så kommer en bra dipsställning att definitivt bli en hjälp. Men det några särskilt viktiga poänger.

Maxvikt

När det gäller dipsställning så är det inte nödvändigtvis din egen kroppsvikt som sätter gränsen. Åtminstone inte om du planerar att göra dips med extra belastning. Då det är väldigt vanligt att kombinera dips med träningsväst eller viktskivor via dipsbälte så är det ofta en bra idé att ha lite extra marginal. I många fall märker man först efter ett tag att man vill ta saker och ting till nästa nivå med extra vikt utöver kroppsvikten.

Material

Numera finns ställningarna tillgängliga i allt ifrån metall och aluminium till plast. Värt att tänka på är att det inte är materialet i sig som avgör hur mycket ställning tål. Tvärtom kan en plastställning i många fall vara mer pålitlig än en metallställning. Allt handlar om tjocklek och materialets sammansättning.

Stabilitet

Stabilitet är en av de mer svårbedömda sakerna när det gäller dipsställningar. Särskilt då det inte finns några objektivt fastslagna kriterier för vad som ger god stabilitet. En bra idé är att titta extra noggrant på den delen av ställningen som har kontakt med golvet. Är kontaktytan stor och jämnt fördelad så talar det även för god stabilitet.

Produkter som passar bra till dipsställningar

Här är några produkter som definitivt kan göra att du får ut så mycket som möjligt av din dipsställning. Även i det långa loppet.

Dipsbälte

Dipsbälten används för att med hjälp av viktskivor öka belastningen i samband med dips. De är ett måste om du vill skapa rätt förutsättningar för riktigt tunga dips.

Träningsväst

En träningsväst är ett smidigt sätt att öka belastning i samband med övningar som annars endast sker med kroppsvikt. Passar såväl dips som annan träning.

Så genomfördes testet

Ställningarna testades av en person med tidigare erfarenheter av både vikt- och kropspviktsträning. När lämpligt utvärderades ställningarna med extra viktbelastning.

Testpersonens längd: 187 cm.

Testpersonens vikt: 85 kg.

Så utvärderade vi produkterna

För att vår genomgång skulle ge så mycket mervärde som möjligt för dig som läser valde vi att tillämpa ett både objektivt och subjektivt perspektiv i olika hänseenden. Här är några saker som vi fäste särskilt mycket vikt vid.

Material. Vad var ställningen tillverkad av? Metall plast?

Viktgräns. Vad var ställningens viktgräns? Var den lämplig för extra belastning?

Justeringsmöjligheter. Gick dipsställningen att höja och sänka?

Grepp. Kändes greppet pålitligt?

Stabilitet. Hur stabil kändes ställningen?

Prissättning. Hur prisvärd var dipsställningen i överlag?

Andra personers upplevelser

För att även täcka de saker som kan vara lätt att missa har vi när lämpligt tagit in andra personers perspektiv. På så sätt kan vi säkerställa att även långsiktiga faktorer tas i åtanke. Ett enkelt sätt att beakta saker som inte nödvändigtvis blir helt uppenbara när en produkt testas i ett förhållandevis kortsiktigt hänseende.

Foto av författare

Anton Olsson


Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.