Hur du bränner fett snabbt och enkelt

Hur tappar jag fett snabbt?

För att tappa fett snabbt så måste du göra av med mer energi än du tillför. Den allra mest avgörande faktorn när det kommer till att tappa fett är därför att säkerställa ett energiunderskott[1]. Däremot har det visat sig att längre pauser mellan målen i viss utsträckning kan främja just fettomsättning vilket har bidragit till att popularisera periodisk fasta[2].

Hur får man bort fett på kroppen?

Man får bort fett på kroppen genom att fortsätta kroppen i ett läge där den omsätter fettet. Detta sker  främst genom att ett energiunderskott tvingar kroppen att använda sina egna energidepåer eftersom kroppsfettet är kroppens främsta energidepå. Konstigt nog kan det i många fall vara enklare att bygga muskler och förbättra din kondition än det kan vara att omsätta fett. Vi har nämligen en evolutionär benägenhet att lagra fett för att säkerställa energidepåer, vilket i tider av oerhört lättillgänglig energität kost på många sätt motverkar fettomsättning.

Vilket fett försvinner först?

Vilket fett som försvinner är på många sätt beroende av din kroppssammansättning. Den kroppsliga fördelningen av fett är även i viss utsträckning könsrelaterad[3]. Män har relativt sett fler fettdepåer i överkroppen än kvinnor, medan kvinnor lagrar mer fett i underkroppen. Typiskt sett så försvinner de största depåområdena sist, vilket i sin tur beror på kroppstyp, kön och genetiska förutsättningar.

Hur kan man bränna Magfett?

Det anses ofta inte vara möjligt att punktförbränna fett. Däremot har det visat sig att just fettdepåer kring magen omsätts i större utsträckning om ett minskat energiintag kombineras med ökad fysisk aktivitet. Eftersom magfett är en av de främsta fettdepåerna hos män kan det ofta ta lite längre tid innan den omsätts, jämfört med andra områden på kroppen.

Hur lång tid tar det att bränna ett kg fett?

Hur lång tid det tar att bränna ett kg fett beror på såväl nivån av fysisk aktivitet som individuella förutsättningar. Att träna 20 minuters högintensiv träning tre gånger per vecka resulterar typiskt sett i att man bränner en kg fett[4]. Det har även visat sig att korta men mer regelbundna träningspass bränner mer fett än långa sporadiska pass. Att försöka omsätta allt för mycket fett på kort tid riskerar tvärtemot att försätta kroppen i svältläge där den motsägelsefullt nog sparar fett och istället omsätter muskler.

Vilken är den bästa Fettförbrännaren?

Den bästa fettförbrännare anses vara den som på bästa sätt ökar kroppens basmetabolism och främjar termogenes. Däremot är det oklart om fettförbrännare gör någon skillnad när de inte kombineras med träning. Konjugerad linolsyra (CLA) och alfa-liponsyra (ALA) är två numera klassiska fettförbrännare som har en ganska stark vetenskaplig förankring[5].

Vad ger mest bukfett?

Det som ger mest bukfett är kost som innehåller lättillgänglig energi eller kost som påverka fettinlagringen. Detta beror på att bukfett är en av kroppens fettdepåer. Snabba kolhydrater och väldigt söt mat är en kombination som särskilt främjar fettinlagring[6]. Eftersom män i större utsträckning lagrar fett kring buken är de mer benägna att få bukfett.

Hur lång tid tar det innan man börjar bränna fett?

Hur lång tid det tar innan man börjar fett beror på hur mycket man rör sig och hur mycket man begränsar sin födointag. Viktigt att komma ihåg är att fettförbränning inte alltid är synlig utan även pågår i det fördolda. Därför kan man säga att man i viss utsträckning bränner fett samma sekund som man har ett energiunderskott. Individuella skillnader kan i många göra mer skillnad än man tror. Tålamod är en viktig egenskap när det kommer till fettförbränning.

Är promenader bra fettförbränning?

Promenader kan vara ett väldigt bra sätt att främja fettförbränning. Även om högintensiv träning bränner mer fett så främjar även lågintensiva promenader fettomsättning. Att promenera regelbundet ger därför bättre fettförbränning än att väldigt sällan träna intensivt. Den som känner sig osäker på vilken träning som ger mest fettförbränning bör därför påminna sig om att all fysisk aktivitet är av nytta. Promenader kan i många fall vara mer skonsam än intensiv träning.

Vilken träning bränner mest kalorier på 30 min?

Den träning som bränner mest kalorier på 30 minuter är högintensiv intervallträning (HIIT). Denna sorts träning har även visat sig ge mer än 28% ökad fettreducering jämfört med träning vid lägre intensitet[7]. Vad som kännetecknar denna sorts träning är att korta explosiva träningspass varvas med återhämtning tills dess att man känner sig nöjd eller helt enkelt inte orkar mer.

Vad ska man äta för att bränna fett?

För att bränna fett ska man först och främst äta mindre. Många väljer däremot att äta särskild kost och tillskott som främjar fettförbränning. Historiskt sett så har starka kryddor och koffein använts för att öka kroppens termogenes. Numera är det även vanligt med syntetiska fettförbrännare som innehåller aptitdämpare och särskilda isolerade aminosyror såsom karnitin.

Hur försvinner fettet när man går ner i vikt?

När man går ned i vikt så försvinner fettet genom att kroppen använder det som energi. Detta sker genom att kroppen utvinner fettsyror ur sina egna fettceller. Denna process sker däremot i mindre omfattande utsträckning när kroppen har kostmässigt överskott på kolhydrater, främst på grund av att kolhydrater är mer lättillgänglig energikälla.

 Källor:

  1. Fat loss depends on energy deficit only, independently of the method for weight loss. B Strasser & A Spreitzer, P Haber, November, 2007.
  2. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. C. Rynders, E. Thomas et al. Oktober, 2019.
  3. Role of Body Fat Distribution and the Metabolic Complications of Obesity. Michael D. Jensen, November, 2008.
  4. High-Intensity Intermittent Exercise and Fat Loss. Stephen H. Bouthcer, November, 2010.
  5. Comparing effectiveness of fat burners and thermogenic supplements to diet and exercise for weight loss and cardiometabolic health: Systematic review and meta-analysis. J. Clark & S. Welch. December, 2021.
  6. A refined high carbohydrate diet is associated with changes in the serotonin pathway and visceral obesity. P. Spadaro, H. Naug et al. December, 2015.
  7. Is interval training the magic bullet for fat loss? A systematic review and meta-analysis comparing moderate-intensity continuous training with high-intensity interval training (HIIT). R. Viana, J. Naves et al. Maj, 2019.

Hur vi tar fram våra testvinnare

  1. Källforskning: Vi börjar med att granska rekommendationer från pålitliga källor för att få en bred överblick av marknadens bästa produkter och identifiera trender. Exempel på pålitliga källor är Prisjakt, Pricerunner, Bäst i test (originalet), Råd & Rön, Rtings.com samt Wirecutter.
  2. Utforska nätbutiker: Vi dyker in i stora onlinebutiker för att bredda vår produktlista, med fokus på popularitet, betyg och användarrecensioner.
  3. Insamling av specifikationer: För varje produkt samlar vi in detaljerad information om dess specifikationer, unika egenskaper, och funktioner för att bygga en grund för vår analys.
  4. Produktanalys: Med hjälp av omfattande data genomför vi en djupgående analys för att verifiera tillverkarnas påståenden, identifiera användarnas åsikter, och utvärdera produktens relevans och unikhet.
  5. Vår egen erfarenhet: I många fall har vi själva eller någon i vår yrkeskrets erfarenhet av produktsegmentet, och i så fall blir det noterat och vägs in i vårt slutliga omdöme.
  6. Urvalsprocess och rekommendationer: Slutligen väger vi samman all information för att bestämma vilka produkter som förtjänar våra rekommendationer, kategoriserar dem efter behov och skapar topplistor med sammanfattningar som underlättar för läsarna att hitta det bästa valet för deras specifika behov.

Denna process säkerställer att vi ger våra läsare pålitliga och välinformerade rekommendationer.

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.

Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.