Bäst i test: Bästa Balansplattan 2023
Vissa balansbrädor rullar fram och tillbaka, vissa vinglar och andra rockar runt åt alla möjliga håll. Oavsett är träningen du får grymt bra för fötter, ben och hjärnans balans. Vi har nu testat 5 av de bästa och mest populära balansplattorna på marknaden och utsett 3 vinnare i kategorierna:
- Bästa balansplatta overall (bästa valet för de flesta)
- Bästa balansplatta för nybörjare
- Bästa budgetbalansplatta
Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt
Bästa balansplatta overall – Den flest bör välja
Rehband Balansplatta
Rehbands balansplatta är väldigt allround och testets ”bäst i test”.
Bästa balansplattan för nybörjaren
Abilica Balansplatta
Riktigt nybörjarvänlig balansplatta med handtag som extra funktion
Bästa budgetbalansplatta – Master Fitness Balance Board
Master Fitness Balance Board
Mycket balansbräda för pengarna, men utan kvalitetsmaterial
Hur en bra balansplatta ska vara
En bra balansplatta ska ha ett stadigt grepp om foten, gärna via någon form av halkskydd, och den ska klara hög belastning så att den håller bra över tid.
Vi vill också att balansplattan har ett material på undersidan (det mot golvet) som gör att den inte glider iväg – oavsett golvtyp.
Här är våra omdömen om de 5 bästa balansplattorna på marknaden:
Rehband Balansplatta – Bäst i test
5,0/5,0
Väldigt genomtänkt balansplatta till en rimlig peng som passar de flesta
Snabbfakta:
- Diameter: 39 cm
- Höjd: 8 cm
- Svårighetsgrad: Avancerad
- Maximal belastning: 250 kg
En unik och ytterst utformad balansbräda som förbättrar din styrka och koordination. Kan användas i både prehab och rehab-syfte, speciellt när det gäller fot- eller knäledsskador. Rehbands balansplatta är ett lätt verktyg som hjälper dig att förbättra din koordinationsställning, balans och din corestyrka.
Rehband Balance Board kommer med en halkfri yta som ger dig ett säkert grepp, och som går utmärkt att använda när du befinner dig hemma, på kontoret eller på gymmet. Balansplattan är sfärformad undertill vilket gör den till en rätt avancerad svårighetsgrad, alltså bör detta inte vara det första valet för en nybörjare.
Rehbands balansplatta är den som vi tycker stärker dina leder och ökar din stabilitet bäst, vilket gör att vi utser den till den bästa balansplattan overall.
Plus:
- Bra halkskydd
- Utmanande träning
- Kvalitetsmaterial
Värt att fundera över:
- I det dyrare prissegmentet
Abilica Balansplatta – Bästa balansplatta för nybörjare
4,5/5,0
En lägre balansplatta som passar perfekt för nybörjaren
Snabbfakta:
- Diameter: 39 cm
- Höjd: 6 cm
- Svårighetsgrad: Medel (enligt Abilica själva, men vi anser att den är nybörjarvänlig)
- Maximal belastning: 250 kg
Abilica BalanceBoard är en simpel och smart designad balansplatta som är perfekt för nybörjaren. Det är inte svårt att träna upp sina leder och förebygga skador med denna genomtänkta balansplattan. Stärker din core, musklerna i benen, anklar och balanssinne på ett bra sätt.
Abilica har en mindre höjd på totalt 6 cm jämfört med andra toppval, vilket gör den lite enklare att bemästra, och är därför vårt val som startbalansplatta för nybörjare.
Utöver den vanliga funktionen för fötter och ben har den även två handtag som möjliggör träning med händerna: exempelvis om du vill göra svårare armhävningar.
Plus:
- Perfekt för nybörjaren
- Handtag på ovansidan möjliggör övningar med händerna
Värt att fundera över:
- Om du vill ha maximal utmaning rekommenderar vi Rehbands balansplatta istället
Master Fitness Balance Board – Bästa budgetbalansplattan
4,5/5,0
En enklare balansplatta som ger mycket för pengarna
Snabbfakta:
- Diameter: 39,6 cm
- Höjd: 7,5 cm
- Svårighetsgrad: Medel
- Maximal belastning: 100 kg
En bra budgetbalansplatta för balans- och koordinationsträning. Ett bra halkskydd som kommer i form av räfflade plastbubblor som ger ett bra och skönt grepp. Relativt nybörjarvänlig som passar bra för du som ska köpa sin första balansplatta och inte vill lägga 400-500 kr.
Jämfört med många andra balansplattor har denna en maximal belastning på endast 100 kg, så om du tänker använda vikter, eller är tyngre än 100 kg, finns det bättre alternativ.
Plus:
- Billigast
- Bra kvalitet för pengarna
Värt att fundera över:
- 100 kg är maxbelastningen
Casall Balansbräda II – Nästbäst all-round
4,0/5,0
Ganska bra och utmanande allround-bräda
Snabbfakta:
- Diameter: 37 cm
- Höjd: 8,5 cm
- Svårighetsgrad: Avancerad
- Maximal belastning: 250kg
En bra balansplatta som funkar bra till dig som önskar ett bra redskap till ett rimligt pris. Stärker din bål, dina leder, benmuskler och ökar din koordinationsförmåga.
Casall har en rundad botten, och funkar både för dig som vill förebygga skador, eller rehabträna efter en skada.
Maxbelastningen är på standardnivå (250 kg) – medan höjden är på 8.5 cm, vilket är högst i vårt test. På grund av höjden är den inte fullt lika lämplig för dig som vill ha en enklare utmaning direkt från start.
Plus:
- Bra allround-platta i god byggkvalitet
- Bra utmaning i form av högre höjd
Värt att fundera över:
- Höjden gör att den är utmanande
- Sämre halkskydd
Gymstick Balansplatta – 3 olika höjdlägen gör att den passar nybörjare
4,0/5,0
Bra instegsmodell med olika höjdlägen
Snabbfakta:
- Diameter: 36 cm
- Höjd: 5, 6 eller 7 cm
- Svårighetsgrad: Medel (finns 3 olika höjdlägen dock)
- Maximal belastning: 100 kg
Gymstick är en mångfaldig och funktionell balansplatta med tre olika höjdlägen man kan skifta mellan (5, 6 och 7 cm). Väldigt användbar funktion som tillåter dig att höja svårighetsgraden (eller sänka) om du önskar mer utmaning.
Balansbrädan har en lite mindre diameter än föregående balansplattor, men har ett bra halkskydd som ger dig ett säkert och skönt grepp. Stärker din core, de nedre benmusklerna och förbättrar din balans. Precis som Master Fitness har den en begränsad belastningsgräns på 100 kg, vilket begränsar dina möjligheter att utöva övningar med vikter.
Plus:
- 3 olika höjdlägen gör den nybörjarvänlig
- Bra halkskydd
Värt att fundera över:
- 100 kg maxbelastning
- Mindre diameter än övriga
Våra köpguidestips – Tänk på det här innan du gör ditt val av balansplatta:
Svårighetsgrad
Svårighetsgraden mellan balansplattorna varierar rätt ordentligt beroende på konstruktion. Framförallt är det höjden, diametern och materialet på den delen där du har foten som avgör huruvida en balansbräda är lämplig för nybörjaren eller den mer avancerade.
Maxvikt
Balansplattornas maxbelastning varierar. Det vanligaste är att de klarar upp till 250 kg, men där finns även en del bra balansplattor som bara klarar upp till 100 kg.
Material
Vilken typ av material som plattan innehåller påverkar både upplevelse och livslängd. De flesta vill leta efter en balansplatta med kvalitetsgummi och kvalitetsplast – med anpassad form och kontur som påverkar greppet du får med fötterna positivt.
Accessoarer som passar till Balansplattor:
Stödstrumpor
Stödstrumpor kan för vissa vara en bra idé att använda under långa pass med balansplattan, just för att minska på eventuell svullnad och öka blodcirkulationen.
Viktväst
Motsatsen till gummiband är viktväst, vilket låter dig öka motståndet för att minska på antalet repetitioner. Särskilt användbart när din styrka och teknik är såpass bra att du behöver en större utmaning.
Hur vi genomförde testet på balansplattorna
SKKF:s egna bedömning
Vi på SKKF undersöker ett brett utbud av produkter och gör slutligen en lista med rekommendationer. Skribenterna och testutförarna har gedigen ämneskunskap och lång erfarenhet av ämnet träning.
Produkterna bedöms av oss på SKKF via korttidstest i en miljö som efterliknar målgruppens så bra det går. Fokus ligger på funktion och kvalitet; men även designen kan komma att bedömas utifall att det är relevant för helheten.
Testpersonens längd: 190 cm
Testpersonens vikt: 100 kg
Balansbrädorna bedömdes efter:
Kvalité: Hur bra är konstruktionen av produkten, har den en halkfri yta? Fäster den bra mot underlaget?
Hållbarhet: Hur slittålig är balansplattan? Vilken maxbelastning klarar den?
Svårighetsgrad: Är denna balansplatta bättre ämnad för en nybörjare som aldrig har stått på en balansplatta eller för den rutinerade?
Pris: Får du mycket produkt för pengarna?
Köpares kommentarer
Som ett extra lager i våra test scannar vi igenom webbplatser från återförsäljare, forumssiter och jämförelsesiter för att få en uppfattning om användarkommentarer för respektive produkt, och på så vis kan vi skapa oss en uppfattning om långtidsanvändningen, vilket vårt eget test inte alltid kan täcka.
I de fall där vi hittar flertalet väsentliga kommentarer som påverkar bedömningen nämns det i vår text, och det tydliggörs alltid att den delen av bedömningen kommer från tredje part och bör tolkas därefter.
Pris
Det går inte att komma ifrån att Pris alltid är en stor bedömningsfaktor hos köparen; och likaså väger Pris in en hel del i vårt samlade betyg. Givetvis tar vi hänsyn till att Pris ofta också innebär bättre kvalitet. Vårt jobb är att bedöma huruvida Priset är bättre eller sämre än den kvaliten köparen förväntar sig få hem.
SKKFs bedömning + Köpares kommentarer + Prisbilden genererar ett slutbetyg på mellan 1-5 för respektive produkt.
Vanliga frågor och svar om balansplattor
Vad är en balansplatta bra för?
Balansplattor, som inkluderar vippbrädor och balansbollar, är ett träningsverktyg du använder för att stärka dina muskler som förbättrar din balans och hållning. Det är det primära användningsområdet, men det kan även användas vid rehabilitering och förebyggande av lägre kroppskador.
Det finns många olika balansplattor att välja mellan, men i slutändan är detta preferens, det som fungerar bäst för dig.
Vanligtvis är en balansplatta gjord av trä eller hård plast, och har en platt topp med kupolformat botten i mitten. Detta är gjort för att den ska kunna röra sig i alla riktningar.
Sjukgymnaster använder ofta balansplattor vid rehabilitering – oftast när det gäller underbensskador. Balansplattor är också ett superbra träningshjälpmedel vid förebyggande av skador hos människor i alla åldrar.
Hur fungerar en balansplatta?
En balansplatta fungerar på så sätt att den koncentrerar din tyngdpunkt på en liten vanligtvis cirkulär yta. Det gör att du måste anstränga dig för att hålla jämvikt. Detta utmanar inte bara balansen utan även kroppens stabiliserande muskulatur och ligament. Studier har visat att balansplattor främjar både balans och ökar kroppslig omsättning på ett sätt som påminner om konditionsträning.
Vilka övningar kan göras på en balansplatta?
Vilka övningar som kan göras på en balansplatta handlar mycket om hur bekväm man är med sin balans. Även om dessa plattor inte är gjorda för extrem belastning så finns det många olika kroppsövningar som är väl lämpade för dem. Benböj, balansera på ett ben, utfall och sit-ups är övningar som passar för balansplattor.
Hur länge rekommenderas det att man står på en balansplatta för att få bättre balans?
Hur länge det rekommenderas att man står på en balansplatta beror på vilka fördelar man strävar efter. I studier har det visat sig att personer som regelbundet använder balansplattor upp till trettio minuter per gång upplever mindre smärta och trötthet i samband med sittande. När det gäller just balans så verkar fördelarna stå i relation till hur länge man använder platta. D.v.s. att man vinner på att stå på balansplattan så länge man kan.
Vilket kostnadsspann för balansplattor?
Klassiska balansplattor kostar vanligtvis mellan 200 kr och 500 kr. Däremot har det på senare tid dykt upp en hel del mer avancerade balansbrädor som kan kosta flera tusen kronor. Värt att tänka på är att de vetenskapliga studier som finns handlar om traditionella balansplattor. Därför är det oklart hur stort mervärde de dyrare modellerna faktiskt ger, vilket också är varför vi bara inkluderat traditionella balansbrädor i vårt test.
Vad är egentligen balansträning?
Även om det kanske inte verkar som det, så behöver du en bra balans för att göra nästan allt. Några exempel på vardagliga saker du gör som kräver balans: att gå, luta dig fram för att knyta dina skor och ställa dig upp från en stol. Kan du hålla balansen bra så gör det stor skillnad på alla sorts uppgifter du ställs mot.
Balansträning innebär övningar som stärker musklerna som hjälper dig att hålla dig upprätt, vilket inkluderar ben och din core. Balansträningsövningar förbättrar helt enkelt din stabilitet och förhindrar att du tappar din balans.
Vissa balansövningar kan vara intensiva, svåra och kan ta lite tid att behärska, medans andra enklare övningar kan gå ut på att stå på ett ben i några sekunder. Du kan åstadkomma bra balans utan några externa redskap, men många upplever att resultat uppnås snabbare genom redskap. För att nämna några populära redskap finns det balansplattor, balansbollar eller balanskuddar.
Hur kan man träna balans i övrigt?
Finns flera exempel du kan träna balans på, här kommer några exempel (förutom balansplatta):
- Ut och gå en promenad
- Hoppa och landa på en fot
- Stå på ett ben
- Gå på lina
Vill du göra dessa övningar ännu mer utmanande gör du det enkelt genom att blunda samtidigt.
Hur tränar man fotleden?
Du kan enkelt träna fotleden med en balansplatta genom denna övning:
- Ställ dig på plattan och tryck ner kanten
- Kontrollerat håller du kanten nertryckt i marken, och håller den i marken medans du går varvet runt. Du ska alltså ha kanten mot marken hela tiden och förflytta tyngdpunkten runt. Byt riktning vid behov.
Hur pumpar man en balanskudde?
Du pumpar en balanskudde med hjälp av en luftpump. Ibland följer en luftpump med vid köp.
Vilka delar ingår i balanssinnet?
- Synen
- Balansorganet (innerörat)
- Känsel
Vad mer kan påverka vår balans?
Vår ålder påverkar vår balans. När man blir äldre blir synen sämre, och synen är en av våra sinnen som påverkar vår balans. Minskning av muskelstyrka försämrar också vår balans vilket gör att vi tappar balansen oftare.
Detta motverkar du genom daglig fysisk aktivitet, styrketräning och balansträning.
Hur värmer man upp fotleden?
Man kan enkelt värma upp fotleden genom att använda en boll. Denna övning ökar din blodcirkulation och väcker de muskler som ”sover” till liv.
- Sätt en hård boll under din fot och rör sedan din fot fram och tillbaka, och även ut på sidorna (upp till 45 sekunder). Glöm inte att lägga din fulla vikt på bollen.
- Byt fot och upprepa.