Vad är ett bra träningsprogram för nybörjare?

Hur ska man träna som nybörjare?

Hur man ska träna som nybörjare beror i stor utsträckning på vilka grundförutsättningar man har. Som tumregel bör man vara lyhörd på sin kropps reaktioner och långsamt öka träningstagen. I många fall rekommenderas det att man lägger större vikt på teknik och fullständiga rörelsemönster, snarare än vikt- och muskelökning.

Hur tungt ska man lyfta som nybörjare?

Hur tungt man ska lyfta som nybörjare beror mycket på tidigare erfarenheter. Har du haft ett aktivt liv med vardagslyft kanske du har bättre förutsättningar för tyngre lyft redan från början. Däremot ska man som tumregel aldrig försöka lyfta mer än vad ens primära och stabiliserande muskler klarar av. Som nybörjare bör man därför främst fokusera på teknik och öka vikt utifrån vad som känns naturligt.

Hur ofta ska man träna om man är nybörjare?

Hur ofta man ska träna som nybörjare har mycket att göra med vilken sorts träning man sysslar med. Typiskt sett så kräver lågintensiv träning mindre vila än högintensiv. Som nybörjare är det hur som helst en bra idé att prioritera kvalitativ återhämtning. Som nybörjare är chansen stor att man kommer uppleva att man plötsligt använder muskler man inte ens visst fanns. Därför är det viktigt att även vara uppmärksam på skillnaden mellan träningsvärk och regelrätt värk.

Vilka muskelgrupper är bäst att träna ihop?

Vilka muskelgrupper som är bäst att träna ihop beror lite på vad man har för målsättning och ambitioner. Många väljer att kombinera en stor muskelgrupp med en eller flera mindre muskelgrupper. Idén är att träning av två stora muskelgrupper samtidigt skapar risk för sämre prestation och ökar risken för överträning.

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.

Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.