Allt om aminosyror

Vad är aminosyror, och vilka är essentiella? Detta och mer svarar vi på här

Vad är aminosyror?

Precis som protein är kroppens byggstenar, så är aminosyror också byggstenar, nämligen proteinernas byggstenar. Protein är uppbyggda av kedjor, och varje länk i proteinets kedja representerar en aminosyra. Vi behöver aminosyror för att vår kropp ska producera protein som vanligt, och protein är högst essentiellt för att kunna maximera hypertrofi.

Kroppen kan inte lagra aminosyror för att kunna använda vid behov, utan de är något vi behöver få i oss genom kost konstant.

Vad är fria aminosyror?

Fria aminosyror är enstaka aminosyror i fri form som vår kropp kan processera direkt utan att behöva frigöra de från sina kedjor. I vanliga fall behöver kroppen bryta ned enskilda aminosyror från deras kedjor (protein) för att sedan processera dem enskilt. Fria aminosyror kan tas upp direkt.

Vilka är de 20 essentiella och icke-essentiella aminosyrorna?

Det finns fler än 100 olika aminosyror, men ca 20 st är viktiga för människan att få i sig. De 20 aminosyrorna är: Metionin, Treonin, Leucin, Valin, Fenylalanin, Tryptofan, Isoleucin, Lysin och Histidin (barn behöver även aminosyran Arginin), Alanin, Arginin, Asparagin, Asparaginsyra, Cystein, Glutamin, Glutaminsyra, Glycin, Ornitin, Prolin, Serin och Tyrosin.

Vilka är de essentiella aminosyrorna?

Phenylalanine, Valine, Tryptophan, Threonine, Isoleucine, Methionine, Histidine, Leucine, Lysine

Vilka är de icke essentiella aminosyrorna?

Icke-essentiella aminosyrorna är: Alanin, Arginin, Asparagin, Asparaginsyra, Cystein, Glutamin, Glutaminsyra, Glycin, Ornitin, Prolin, Serin och Tyrosin.

Hur tillverkas aminosyror?

Aminosyror tillverkas av växtbaserade ingredienser, fermenterade produkterna soja och miso, vilket tillverkas genom jäsning med hjälp av mögelsvampen koji. Jäsningsprocessen bryter ner proteinet och förvandlar det till aminosyror.

Vilka är de fyra komponenterna i varje aminosyra?

Aminosyror består av ett centralt kol bundet till en aminogrupp, en karboxylgrupp och en väteatom. Det centrala kolets fjärde bindning varierar mellan de olika aminosyrorna, vilket ses i dessa exempel på lysin, alanin, valin och asparaginsyra.

Vad skiljer aminosyror från varandra?

Aminosyror är kemiska föreningar som består av en kolatom bunden till en amingrupp, en väteatom, en karboxylgrupp och en varierande sidokedja(R-grupp). Det är sidokedjan som skiljer varje aminosyra från en annan.

R-gruppen, eller sidokedjan, bestämmer egenskaperna för varje typ av aminosyra. Dessa egenskaper är storlek, pH och polaritet.

Varför ska man äta aminosyror?

För att vår kropp ska kunna bryta ner protein till aminosyror, och sedan bygga upp dessa aminosyror till proteiner som bygger vår kropp, så behövs aminosyror. Aminosyror får vi från vår vardagliga kost i form av: kött, fisk, ägg, mjölkprodukter, sojabönor, baljväxter, sädeskorn och nötter. Vid behov kan du även få i dig protein och aminosyror via kosttillskott.

Vilken del av en aminosyra är alltid sur?

Karboxylgruppen innehåller två syretomer som drar elektroner bort från väteatomen, vilket gör att denna grupp förlorar en proton och är sur.

Är det säkert att ta aminosyror varje dag?

Aminosyror är generellt sett säkert att ta varje dag, så länge de inte är stora mängder som konsumeras. Människor har olika näringsbehov, vilket gör det svårt att säga exakt var gränsen går.

En studie ger oss ungefärlig uppskattning av maxdosen för aminosyran leucin, en av tre grenade aminosyror. En frisk vuxen person kan per dag maximalt konsumera cirka 35 gram av leucin. Tänk på att detta är endast en aminosyra, det är inte nödvändigtvis samma mängd när det kommer till andra aminosyror.

Vilken funktion har de 9 olika essentiella aminosyrorna?

Alla 9 essentiella aminosyror spelar olika roller i våran kropp. De är involverade i viktiga processer som energiproduktion, immunfunktion, näringsupptag och vävnadstillväxt.

  • Histidin: Histidin används för att producera histamin, en signalsubstans som är avgörande för immunsvarstid, matsmältning, sexuell funktion och dygnsrytm. Det är avgörande för att upprätthålla myelinhöljet, vilket är en skyddande barriär som omger dina nervceller. [1]
  • Fenylalanin: Fenylalanin är en föregångare till signalsubstanserna tyrosin, dopamin, epinefrin och noradrenalin. Det spelar en integrerad roll i strukturen och funktionen av proteiner, enzymer och produktionen av andra aminosyror. [2]
  • Lysin: Lysin spelar en väldigt stor roll i kroppens proteinsyntes, hormon- och enzymproduktion samt absoptionen av kalcium. Viktigt för att energiproduktion, immunfunktion och produktionen av kollagen och elastin funkar som det ska. [3]
  • Valin: Valin är en av tre aminosyror med grenade kedjor, vilket betyder att den har en kedja som förgrenar sig till ena sidan av dess molekylära struktur. Valin hjälper till att stimulera muskeltillväxt, energiproduktion och reparation av vävnader. [4]
  • Isoleucin: En av de tre grenade aminosyrornam, isoleucin, är involverad i muskelmetabolism och är särskilt koncentrerad i muskelvävnad. Viktig aminosyra för hemoglobinproduktion, energireglering och immunfunktion. [5]
  • Treonin: Treonin är en viktig del av proteiner som elastin och kollagen, som är viktiga komponenter i bindväven och huden. Treonin påverkar också fettmetabolism och immunfunktion. [6]
  • Leucin: Precis som Valin och Isoleucin är Leucin en grenad aminosyra är direkt avgörande för en bra proteinsyntes och muskelreparation. Den hjälper också till att reglera blodsockernivån, producerar tillväxthormoner och stimulerar sårläkning. [7]
  • Tryptofan: Även om Tryptofan ofta är förknippat med att orsaka trötthet, har de många andra funktioner. Tryptofan behövs för att kroppen ska upprätthålla en korrekt kvävebalans och är en föregångare till serotonin, vilket är en signalsubstans som reglerar vårt humör, sömn och aptit. [8]
  • Metionin: Metionin spelar en stor roll i kroppens funktion av avgiftning och metabolism. Det är även nödvändigt för att vävnadstillväxt och absorption av selen och zink, vilket är mineraler som är avgörande för våran hälsa. [9]

Vilka är biverkningarna av att ta aminosyratillskott?

De tre vanligaste riskerna med långsiktig aminosyratillskott är huvudvärk, smärta och illamående.

Aminosyratillskott kan interagera med andra mediciner du tar, t.ex. diabetes eller sköldkörtelmedicin. Rådfrågar din läkare innan du börjar ta aminosyratillskott om du går på någon annan medicin.

Kan för mycket aminosyror vara skadligt?

Om du får i dig för mycket aminosyror i kroppen kan följande effekter uppstå:

  • Diarré
  • Buksmärtor
  • Ökad risk för gikt
  • Ohälsosamt blodtrycksfall
  • Uppblåst mage
  • Ätmönster och matkonsumption kan förändras

Vad händer med överskott av aminosyror?

Vid för stort intag av protein och aminosyror accelererar katabolismen av enzymer i levern när intaget överskrider kraven. Även kroppens nervsystem som reglerar matkonsumtion och ätmönster påverkas.

Vad orsakar aminosyrabrist?

De finns flera anledningar och brister som kan orsaka aminosyrabrist:

  • Brist på protein
  • Ofullständig nedbrytning av proteiner i matsmältningssystemet
  • Ärftliga abnormiteter i kroppen
  • Användning av Antacida läkemedel (medicin som neutraliserar magsyra)
  • Stress
  • Infektion i kroppen

Får du inte i dig tillräckligt av essentiella aminosyror påverkar det kroppens möjlighet att skapa de icke essentiella aminosyrorna, vilket i sin tur påverkar din kropp negativt. Kroppen behöver de essentiella aminosyrorna för att skapa resterande aminosyror.

Hur vi tar fram våra testvinnare

  1. Källforskning: Vi börjar med att granska rekommendationer från pålitliga källor för att få en bred överblick av marknadens bästa produkter och identifiera trender. Exempel på pålitliga källor är Prisjakt, Pricerunner, Bäst i test (originalet), Råd & Rön, Rtings.com samt Wirecutter.
  2. Utforska nätbutiker: Vi dyker in i stora onlinebutiker för att bredda vår produktlista, med fokus på popularitet, betyg och användarrecensioner.
  3. Insamling av specifikationer: För varje produkt samlar vi in detaljerad information om dess specifikationer, unika egenskaper, och funktioner för att bygga en grund för vår analys.
  4. Produktanalys: Med hjälp av omfattande data genomför vi en djupgående analys för att verifiera tillverkarnas påståenden, identifiera användarnas åsikter, och utvärdera produktens relevans och unikhet.
  5. Vår egen erfarenhet: I många fall har vi själva eller någon i vår yrkeskrets erfarenhet av produktsegmentet, och i så fall blir det noterat och vägs in i vårt slutliga omdöme.
  6. Urvalsprocess och rekommendationer: Slutligen väger vi samman all information för att bestämma vilka produkter som förtjänar våra rekommendationer, kategoriserar dem efter behov och skapar topplistor med sammanfattningar som underlättar för läsarna att hitta det bästa valet för deras specifika behov.

Denna process säkerställer att vi ger våra läsare pålitliga och välinformerade rekommendationer.

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.

Disclaimers:

#1. Innehållet på SKKF.org är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på SKKF.org även i framtiden.